Újabb kőolajmezők megnyitását támogatja a "környezetvédő" kormányzat

A Biden-adminisztráció annak ellenére, hogy hangosan hirdeti a környezetvédelem iránti elkötelezettségét, több ezer négyzetmérföldnyi terület kitermelési lízingjét akarja átruházni nagy olajtársaságokra.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 2. 13:39

A nagy olajtársaságok ajánlatot tettek a Mexikói-öbölben található, nagyjából 6700 négyzetkilométeres szövetségi tulajdonban lévő olaj- és gázlelőhelyek bérleti jogára. A belügyminisztérium két nappal a demokraták tavalyi klímatörvénye által meghatározott határidő előtt el is adta a bérleti szerződéseket, ugyanis annak hatályba lépése után tilos lett volna.

Joe Manchin demokrata szenátornak – aki a párton belül is nyíltan a fosszilis tüzelőanyag-ipar támogatója volt – az utolsó pillanatban sikerült olyan alkut kötnie, amely lehetővé tette a demokraták számára, hogy a szenátusban elegendő támogatást szerezzenek a jogszabály elfogadásához.

A szerdai árverés tovább teszteli a baloldali környezetvédők és a fiatal szavazók lojalitását, akik 2020-ban Joe Biden elnököt támogatták, de csalódottak voltak, amikor ebben a hónapban jóváhagyták a hatalmas Willow-fúrási projektet Alaszka északi részén.

A Mexikói-öböl vizein eladásra kínált bérleti szerződések elnyerői a kormányzat elemzése szerint 50 év alatt több mint egymilliárd hordó kőolajat és több billió köbméter földgázt tudnak majd kitermelni. Az elemzés emellett azt is kiemelte, hogy ezen fosszilis energiahordozók elégetése több tízmillió tonnával növelheti a szén-dioxid-kibocsátást, és gyorsíthatja a klímaváltozást.

NAGYVILÁG

Címkék:

biden administration, oil concession, united states of america