Újabb országban beszélnek ukrán vereségről

Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel vezérkar volt főnöke szerint az orosz–ukrán háború nemsokára átterjedhet a többi országra is.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. MÁRCIUS 20. 10:29

A Polsat televízióban Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel vezérkar volt főnöke egy őszinte beszélgetésben azt mondta, hogy az ukránok nem százezreket, hanem milliókat veszítettek, és vesztésre állnak a háborúban.

„Több mint 10 millió ember hiányzik. Becsléseim szerint a veszteségeknek nem százezrekben, hanem milliókban kellene lenniük. Az országnak nincsenek erőforrásai, nincs, aki harcoljon. Az ukránok elveszítik ezt a háborút”

– fogalmazott.

A tábornok szerint aggodalomra ad okot, hogy egyre nagyobb a háborús fenyegetettség Európában. Lengyelországnak két-három éve van felkészülni egy esetleges háborúra. Arra kell azonban törekedni, hogy ne terjedjen át az orosz–ukrán háború más országokra. Azt mondta:

„Fel kell készülnünk. Sok múlik rajtunk, hogy két, három vagy öt év múlva lesz-e. A mi feladatunk az, hogy a fenyegetést egyre távolabbra toljuk. Még van idő, de sok munkára van szükség.”

Rajmond Andrzejczak arra reagált, hogy a német hírszerzés adatai szerint 2026 után Oroszország megtámadhat egy NATO-országot. A lengyel védelmi stratégia elavult szempontjait kiemelve Andrzejczak a közelmúltbeli oroszországi elnökválasztással kapcsolatban is megjegyezte, hogy az eredmények Putyin számára leegyszerűsítik a dolgokat, például újabb mozgósítási hullámot indítanak el, ami rosszat jelent mind Ukrajna, mind Lengyelország számára.

Eközben Németországban egyre nagyobb a fejetlenség a közelmúltban kiszivárgott felvételek miatt, amelyeken nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő információk láttak napvilágot az orosz–ukrán háború kapcsán. A szövetségi parlament védelmi bizottságának elnöke, a liberális Marie-Agnes Strack-Zimmermann csökkenteni akarja egyes üléseken a résztvevők számát, hogy mérsékeljék annak kockázatát, hogy a bizottság bizalmas információkat továbbítson. Nem lehetnének ott például a minisztériumi alkalmazottak olyan üléseken, ahol bizalmas információkról tárgyalnak. Amikor legutóbb a Taurus nagy hatótávolságú rakétákról szóló információk szivárogtak ki, éppenséggel 105 ember volt jelen az ülésen.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, poland, ukraine, war