Újabb rekordot döntött a befogadott migránsok száma

Annak ellenére, hogy az államban szigorítani akarnak a bevándorlás szabályain, a 2022-es évben rekordot döntött a kiadott tartózkodási engedélyek száma.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 21. 11:16

A Migrációs Hivatal nyilvánosan közzétett, az Európai Unión kívüli országokból érkező bevándorlásra vonatkozó statisztikái szerint 2022-ben összesen 142 179 személy kapott tavaly tartózkodási engedélyt Svédországban. Ez lényegesen több, mint bármelyik korábbi évben, és még akkor is a rekordévek egyikének minősül, ha az összlétszámot nagymértékben növelő ukrán menekülteket nem vesszük figyelembe.

Emellett némileg nehezen értelmezhető az a csoport, amelyet a Migrációs Hivatal az „EU/EGT” kategóriába sorol. A korábbi magyarázatok szerint ebbe a csoportba azok az emberek tartoznak, akik valamely uniós országban állandó lakóhellyel rendelkező állampolgárok rokonai és esetleges eltartottjaik, illetve a harmadik országokból származó, tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárok, eltartottjai, valamint svájci állampolgárok és esetleges eltartottjaik.

A menekültügy területén 3744 személy kapott tartózkodási engedélyt 2022-ben kvótamenekültként, azaz olyan személyként, akik nem önként érkeztek Svédországba, hanem a Migrációs Hivatal szállította be őket az országba valamilyen nemzetközi egyezmény értelmében. Emellett összesen csaknem 48 ezren kaptak tartózkodási engedélyt a tömeges menekültek irányelve alapján.

Amikor a 2021-es teljes évre vonatkozó statisztikákat a választási év előtt közzé kellett volna tenni, a Migrációs Hivatal leállította az adatok közzétételét arról, hogy a különböző etnikai csoportok miért kaptak tartózkodási engedélyt, és bizonyos eseteket a mai napig nem indokoltak meg.

A tömeges bevándorlás az elmúlt években komoly problémát okozott az uniós országokban, többek között Svédországban is, ugyanis a papirok nélkül érkező migránsok tömegével együtt bűnözők, köztük hidegvérű gyilkosok is megjelentek az országban. Nemrég egy 2014-ben érkező csecsen férfi brutálisan kivégzett egy 50 éves nőt, és megpróbálta megölni annak lányát, akit még mindig kórházban ápolnák.

A gyilkosságot elkövető férfit elfogták, és az Örebro kerületi bíróság úgy döntött, hogy a 25 éves Grigor Sargisyant gyilkosság és gyilkossági kísérlet gyanújával előzetes letartóztatásba helyezik.

A Statstelevision jelentése szerint a gyanúsított karlskogai lakos, aki kizárólag örmény állampolgársággal rendelkezik. A bírósági dokumentumokból pedig az is kiderült, hogy Sargisyannak örmény nyelvű tolmácsolásra van szüksége annak ellenére, hogy már kilenc éve Svédországban tartózkodik.

Az őrizetbe vételt követő meghallgatáson Sargisyan elismerte, hogy ő okozta a nők sérüléseit, de nem tartotta jogosnak az őrizetbe vételt, és nem tartotta magát bűnösnek.

NAGYVILÁG

Címkék:

killer migrant, migration, sweden