Újabb transznemű nő iskolázza le a biológiai nőket a futóversenyeken

Az eset nem az Egyesült Államokban, hanem Nyugat-Európában történt, ahol az 50 éves transznemű nemrég megnyert egy 200 méteres futóversenyt.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 21. 10:19

Az 50 éves transznemű futó nemrég a nyolcadik bajnoki címét szerezte meg női kategóriában, miután megnyert egy versenyt az Anconában rendezett olasz fedett pályás Masters-bajnokságon.

Március 12-én Valentina Petrillo, az 50 és 54 év közötti nők 200 méteres versenyében indult. A versenyen Marco Alciator statisztikus is jelen volt, hogy figyelemmel kísérje Petrillo teljesítményét, és beszámolt arról, amit látott.

Alciator feljegyezte, hogy a fizikális különbség azonnal észrevehető volt, és hogy a női versenyzők nem tudták tartani magukat Petrillóval szemben, aki könnyedén uralta a versenyt. Alciator úgy gondolja, hogy ha Petrillo a férfiak kategóriájában indult volna, még az első tízbe sem jutott volna be.

Petrillo győzelmét követően a második helyen végzett női sportoló úgy nyilatkozott, hogy csalódott az eredmények miatt. Cristina Sanulli az első helyen végzett volna, és női fedettpályás futórekordot állított volna fel, ha nincs Petrillo.

„Nem érezzük magunkat egyenlőnek, pontosan azért, mert Petrillo fizikailag férfi. Tehát nem vagyunk futás közben egyenlőek. Bár az út, amit Valentina bejárt, tiszteletre méltó, a sportolói karrierje nem az, és emiatt nagyon diszkriminálva érezzük magunkat” – mondta Sanulli.

A legutóbbi versenyt megelőzően a RadFem Italia nevű, a nők jogait védő csoport felvette a kapcsolatot a kormányzati tisztviselőkkel, hogy Petrillo ne kapjon bebocsátást a női öltözőkbe. Válaszul Petrillónak az anconai olasz bajnokságon külön öltözőt biztosítottak.

Petrillo az őt ért kritikákra válaszul egy Facebook-bejegyzésben nácizta le az ellenfeleit.

Sanulli és Neumann egyike volt annak a több mint 30 női mestersportolónak, akik 2021-ben aláírtak egy petíciót, amely ellenzi, hogy a férfiaknak engedélyezzék a női sportágakban való indulást.

A nőket Mariuccia Fausta Quilleri olasz ügyvéd és atlétikai bajnok képviselte, aki szerint a férfi sportolók beengedése a női versenyekre a férfiak és nők közötti esélyegyenlőségi kódex 1. cikkének megsértését jelenti. A petíciót elküldték az Olasz Atlétikai Szövetség elnökének, az esélyegyenlőségi miniszternek, és a sportért felelős államtitkárnak. A RadFem Italia szerint azonban senki sem foglalkozott a problémával.

Petrillo jelenleg 8 női futóbajnoki címet birtokol, férfiként azonban egyet sem tudott megszerezni. 2019 januárjában Valentina névre változtatta a nevét, és elkezdett ösztrogént szedni. A következő évben női sportolók ellen kezdett versenyezni, és azóta több olasz női futórekordot is megdöntött.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, italia, lmbtq, trans