Ukrajna mellett a többi EU-tagjelölt országra is oda kell figyelni

Ukrajna mellett a többi EU-tagjelölt országra is oda kell figyelni

Prágából gyorsítanák az uniós integrációt. Szükség is van erre, hiszen az egyelőre még az Európai Unión kívül lévő országok képviselői arra figyelmeztetnek, ha az EU késlekedik, akkor csökkenhet az integráció támogatottsága, s más hatalmak vehetik át a vezető szerepet náluk.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 27. 08:34

Ukrajnán kívül mások is léteznek

Ukrajna miatt ne feledkezzenek meg az összes többi uniós tagjelölt országról, amelyek közül vannak, amelyek már több mint egy évtizede várnak arra, hogy az Európai Unióba léphessenek. Erre szólították fel a döntéshozókat az EU parlamenti elnökei, akik Prágában egyeztetettek. Megállapították, a folyamat felgyorsítására van szükség, s nem kell újabbnál újabb feltételeket támasztani a csatlakozni kívánó országok elé.

„A tagjelölt országok parlamenti elnökeivel is volt lehetőségünk találkozni. Egyértelműen elmondtuk nekik, hogy közös érdekünk, hogy az Európai Unió lépésről lépésre bővüljön azon államokkal, amelyek teljesítik a csatlakozási tárgyalásokon keresztül meghatározott szükséges feltételeket a felvételhez. A továbbiakban az Unió több segítséget nyújt majd a számukra, illetve az együttműködés is minőségibb lesz” – mondta az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján a cseh felsőház, azaz a szenátus elnöke, Milos Vystrcil.

Az EU érdeke (is) a bővítés

A cseh képviselőház elnöke a találkozó alkalmával hangsúlyozta: folyamatosan fel kell hívni a figyelmet a bővítés folytatásának fontosságára, mert ez magának az EU-nak is érdeke, annak stabilitása és biztonsága szempontjából is. Marketa Pekarova Adamova hozzátette: Ukrajna vezetése nagyon komolyan veszi az integrációs folyamatra való felkészülést, s az ehhez kapcsolódó feladatokat. A cseh alsóház elnöke személy szerint optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Kijev még az idén megkezdheti a csatlakozási tárgyalásait Brüsszellel.

„Ugyanakkor azonban nem szabad megfeledkezni a többi országról sem. Én Moldovát és Bosznia-Hercegovinát említettem, de egy sor más tagjelölt állam is van. Ezek közül vannak olyanok, amelyek már több mint egy évtizede jelöltek. Ezen országok közül sokan arra figyelmeztettek minket, hogy fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy újabbnál újabb feltételeket szabjanak meg feléjük akkor, amikor egy korábbit teljesítettek” – mondta Pekarova Adamova.

Az integráció előtt álló államok vezetői szerint ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy az elhúzódó folyamat miatt egyre inkább csökken majd az uniós tagság támogatottsága, s más hatalmak vehetik át az európaiak szerepét ezen térségekben.

„Abban a pillanatban, amikor csökken a motiváció, akkor egy vákuum, egy üres tér képződik ott. Ezt kihasználhatják mások az ellenséges műveleteik végrehajtásához” – húzta alá a cseh képviselőház vezetője.

A politikus kiemelte: a saját érdekünkben áll, hogy nyomást gyakoroljunk az európai intézményekre, hogy a csatlakozási folyamatot a többi ország esetében is felgyorsítsák, s akkor mikor teljesülnek az ehhez szükséges feltételek, bővüljön is az Európai Unió.

Az uniós tagjelölt országok: Albánia, Bosznia, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország és Ukrajna, potenciális tagjelölt pedig Grúzia és Koszovó.

A mostani prágai konferencián 40 ország 53 delegációja vett részt. Az EU-s államok parlamentjeinek vezetői a találkozójukon megállapodtak abban is, hogy támogatják Ukrajnát, és kifejezték készségüket, hogy folytatják a segítségnyújtást Kijevnek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

candidate, czech republic, eu, ukraine