Ukrajnába küldik az ittas sofőrök autóit

A nemrég bevezetett szabályozás szerint azoknak az ittas sofőröknek, akik az 1,5 ezreléket meghaladó véralkoholszinttel vezetnek, elkobozzák és Ukrajnába küldik a gépjárművét.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 12. 09:58

A lett parlament által a múlt hónapban jóváhagyott program célja, hogy segítse Ukrajna háborús erőfeszítéseit. Az első ittas sofőröktől elkobzott, nyolc autóból álló konvoj pedig nemrég hagyta el a fővárosban, Rigában található parkolót, és a tervek szerint az ukrán hadseregnek, illetve kórházaknak fogják adományozni azokat.

A lett törvényhozás tavaly év végén módosította a törvényt, amely szerint a megengedett határérték háromszorosával vezető sofőrök járművét a kormány lefoglalhatja és eladhatja. A törvénymódosítás az elkobzások megugrását eredményezte, ami néhány hét alatt megtöltötte az állam által fenntartott parkolókat országszerte.

Ennek orvoslására pedig a hatóságok vállalták, hogy hetente két tucat autót adnak át a Twitter Convoy nevű lett jótékonysági szervezetnek, amely adományozott járműveket küld Ukrajnába.

„Senki sem számított arra, hogy az emberek ennyi járművet fognak ittasan vezetni. A kormány nem tudta olyan gyorsan eladni őket, mint ahogy az ittas sofőröktől elkobozták azokat. Ezért jött az ötlet, hogy küldjük őket Ukrajnába” – mondta a civil szervezet alapítója, Reinis Poznaks.

Az első nyolc eladományozott autó összértéke körülbelül 18 500 euró volt. Az egyik tulajdonos, akinek elkobozták a gépjárművét, egy orosz zászlót hagyott a lefoglalt autóra tűzve.

A döntés konfliktushoz vezethet az országban, ugyanis Lettország lakosságának mintegy negyede orosz nemzetiségű. Az ukrajnai orosz inváziót követően Lettország ezért is tiltotta be szinte azonnal azokat a honlapokat, amelyen állítása szerint a Kreml propagandáját terjesztették.

NAGYVILÁG

Címkék:

drunk driver, latvia, ukraine war