Zelenszkij nem áll le a követelőzéssel, ezúttal az orosz olimpikonokat büntetné

Zelenszkij nem áll le a követelőzéssel, ezúttal az orosz olimpikonokat büntetné

Az ukrán elnök telefonon egyeztetett a francia elnökkel, a beszélgetés során arra kérte Emmanuel Macront, hogy tiltsa ki a párizsi olimpiáról az orosz sportolókat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 25. 16:45

Tizenegy hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után ismét telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és egyik legfőbb támogatója, Emmanuel Macron francia államfő. Az ukrán vezető azon felül, hogy köszönetet mondott a francia katonai segítségért, diplomáciai kérdésekről is szót ejtett, különös tekintettel a 2024-ben Párizsban megrendezésre kerülő olimpiai játékokra. Zelenszkij nyíltan arra kérte Macront, hogy tiltsa ki az orosz sportolókat a viadalról, erről maga az ukrán elnök számolt be a Telegramon, azt írva: „Külön kihangsúlyoztam, hogy az orosz sportolóknak ne legyen helyük a párizsi olimpián.”

A történtekről beszámoló Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly szankcionálta Oroszországot és Fehéroroszországot, amiért Moszkva Fehéroroszország felől támadást indított Ukrajna ellen mindössze három nappal a 2022-es pekingi téli játékok záróünnepsége után, megsértve ezzel az egy hetes olimpiai fegyverszünetet. Thomas Bach, a NOB elnöke 2022 végén jelezte, hogy szándékában áll a 2023-as évre vonatkozóan is meghosszabbítani a szankciót, melynek értelmében Oroszország és Fehéroroszország területén nem rendezhetnek nemzetközi sporteseményeket, a két ország sportolói azonban részt vehetnek rajtuk, de a szóban forgó országok nemzeti jelképeit nem tüntetik fel a sportesemény során.

Az USA Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága december közepén bejelentette, hogy támogatja az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a párizsi olimpián, ám azzal a kikötéssel, hogy nem viselhetik országaik nemzeti színeit. Az ukrán elnök erre azt kérte, hogy zárják ki az összes nemzetközi sportversenyről az orosz és fehérorosz sportolókat.

Volodimir Zelenszkij véleményét osztja Vadim Hutcajt ukrán sport-és ifjúsági miniszter is, aki felszólította a NOB elnökét, hogy ne oldja fel az orosz sportolók 2024-es párizsi olimpián való részvételi tilalmát, az ukrán sportminiszter ezt azzal indokolta, hogy az orosz sportolók aktívan részt vesznek az Ukrajna ellen folyó háborúban, írja a World Sport Online.

A francia elnök Zelenszkijnek adott válasza egyelőre nem ismert, de mindenképp érdekes lesz, hogy mit mond erre a kérésre a francia államfő, miután a decemberben megrendezett labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban novemberben úgy nyilatkozott, hogy nem kell politikai kérdést csinálni a sportból.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

ban, emmanuel macron, olimpic games 2024, paris, russian sportsmen, volodimir zelensky