A többség már megbánta, hogy Macron újrázott legutóbb

A többség már megbánta, hogy Macron újrázott legutóbb

Tízből csaknem hét francia állampolgár úgy véli, hogy Emmanuel Macron újraválasztása ártott Franciaországnak.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 29. 12:28

Az Elabe Intézet által a BFM TV számára készített felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, hogy Macron mostani elnöki ciklusa rosszat tett Franciaországnak. Ez a vélemény 14 százalékponttal nőtt az egy évvel ezelőtti, legutóbbi ilyen jellegű felméréshez képest. Ezzel szemben a franciák mindössze 30 százaléka tartja „jó dolognak” Macron második ciklusát, míg 1 százalékuk nem tudta.

A francia elnökséggel kapcsolatban a „nemtetszés” volt a leggyakrabban használt kifejezés a válaszadók 44 százaléka szerint, szorosan követte a „csalódás” 42 százalékkal. Ezután a „düh” és az „ellenségeskedés” következik 39, illetve 26 százalékkal.

Az elnökválasztás első fordulójában a Macront támogató francia választók csaknem negyede, a Marine Le Pen elleni második fordulóban rá szavazók 40 százaléka pedig „kiábrándítónak” tartja eddigi elnökségét.

A francia elnök második hivatali idejét komoly botrányok tarkították. Különösen nagy felháborodást váltott ki a közvéleményben, hogy kormánya megkerülte a parlamenti szavazást a rendkívül népszerűtlen nyugdíjreformjáról, amelynek értelmében a francia nyugdíjkorhatár a következő hét évben fokozatosan emelkedne, és végül két évvel, 62-ről 64 évre emelkedne.

Macron tavaly áprilisban a jobboldali Le Pen legyőzésével szerezte meg második mandátumát, a szavazatok 58,5 százalékát megszerezve Le Pen 41,5 százalékával szemben. Az Elabe egy másik friss felmérése azonban kimutatta, hogy a francia elnök már nagyon simán veszítene Le Pen ellen, ha ma lenne a választás megismétlése. A felmérés szerint a jobboldali pártvezér a szavazatok 55 százalékával nyerne, szemben Macron 45 százalékával.

POLITIKA

Címkék:

emmanuel macrom, france, poll