AfD: képmutató, ahogy a CDU megtéveszti az embereket

AfD: képmutató, ahogy a CDU megtéveszti az embereket

Parázs vitát szült egy parlamenti javaslat, amely azt célozta meg, hogy a szövetségi kormány állítsa meg a tömeges migrációt.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 28. 10:46

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége azt kezdeményezte a német parlamentben, hogy a kormány vezessen be szigorú ellenőrzést a svájci és a cseh határátkelőkön. Mivel mindkét ország tagja a schengeni övezetnek, így jelenleg nincs rutinszerű és állandó ellenőrzés a be- 0és kilépő oldalakon – így az embercsempészek és az illegális migránsok tömegesen próbálnak ezeken az átkelőkön keresztül Németországba jutni.

A javaslat szerint amíg az EU külső határai „nem eléggé védettek”, és az illegális belépések száma ezeken a határokon keresztül folytatódik, addig vissza kell vezetni az ellenőrzést ezeken a belső határokon.

Németország eddig csak az osztrák határra kért kivételt a schengeni szabály alól, Christoph de Vries CDU-s politikus szerint az önkormányzatok már így is túlterheltek, ezért „a dolgok nem mehetnek így tovább.

Az osztrák határon 2022-ben a szórványos ellenőrzések során összesen 14 675 embert toloncoltak vissza. A svájci vagy a cseh határon ez az eljárás a szövetségi rendőrség részéről jelenleg jogilag nem lehetséges, mert ott nincs schengeni kivétel regisztrálva. A szövetségi rendőrség 2023 első negyedévében összesen már 19 672 illegális belépést regisztrált, 2022 óta egyébként minden negyedévben emelkedett ez a mutató. A Svájcból érkező illegális bevándorlók száma 2022 első félévéről a második félévre például ötszörösére nőtt.

A német rendőrszakszervezet helyettes vezetője, Manuel Ostermann bírálta a szövetségi belügyminisztériumot. Szerinte ha a tárca nem látja szükségét az ideiglenes határellenőrzésnek, akkor a tartózkodási törvényben meg kellene erősíteni a szövetségi rendőrség hatáskörét, hogy a német belső határokon a szövetségi rendőrség által végzett ellenőrzések és kitoloncolások elvileg lehetségesek legyenek. Csakhogy a jelenlegi jogi helyzet szerint ez csak schengeni kivételek esetén lehetséges, például az osztrák határon. Ostermann szerint ez óriási hiba, tekintve hogy biztonsági kockázatokról van szó.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali ellenzéki párt szerint ugyanakkor rendkívül képmutató, ahogy a CDU/CSU pártszövetség a migrációról beszél. Az AfD szerint Friedrich Merz CDU pártja megtévesztő és nagy szavakkal akarja elhitetni az emberekkel, hogy elutasítják a tömeges bevándorlást, miközben éppen az előző ciklusban kormánypártként tevékenykedő CDU volt az, aki megnyitotta a határokat milliók előtt 2015-ben.

„A legutóbbi álszent manőver a CDU és a CSU frakcióinak közös indítványa a Bundestagban, amely hirtelen a nemzeti határellenőrzés és a menedékkérőknek járó kifizetések csökkentése mellett száll síkra. A CDU azonban nem csak Angela Merkel égisze alatt tette tönkre hazánkat a tömeges bevándorlással, hanem képmutató szavai és ugyanilyen képmutató indítványai ellenére még mindig ezt teszi”

– szúrt oda az AfD egy közleményben, majd hozzátette, hogy érdemes néhány tartományt is példaként megvizsgálni.

„Vegyük például Brandenburgot: a CDU ott 2019 óta kormányon van, és a belügyminisztert is a CDU adja. Ennek ellenére a kitoloncolások száma 2018-hoz képest (530) még tovább zuhant – 2022-ben mindössze 172 kitoloncolásra. Pontosan ugyanez a tragédia várható Berlinben is, ahol a CDU csak nemrég mutatott be egy baloldali radikális koalíciós megállapodást, amely a „queer-megbízottakról” és a „migrációs múzeum” építéséről szól, de a következetes kitoloncolásokról nem”

– olvasható a közleményben.

POLITIKA

Címkék:

afd, cdu, csu, germany, illegal migrants