Arcátlan képmutatás: szankciókat kiáltanak azok, akik Putyin zsebét tömik

Vajon mit visz rendszeresen Rotterdamba a ciprusi zászló alatt hajózó orosz olajszállító tankhajó? A nyugati országok képmutató módon az uniós állampolgároknak szankciókat hazudnak, közben az oroszokkal üzletelve a háborúzó Putyin zsebét tömik.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. JANUÁR 21. 04:53

A napokban érkezett a rotterdami kikötőbe a Boris Sokolov nevű orosz olajszállító tankerhajó. A vesselfinder.com hajózási portál adatai alapján az elmúlt hónapokban legalább ötször tette meg az orosz Jamal-félszigeten lévő Sabetta kikötője és a Rotterdam közti távot. Bár nem lehet tudni, hogy pontosan mi a rakomány, a habzó szájjal szankciókért kiáltozó Nyugat arcátlan és képmutató módon bizniszel a háborúzó Oroszországgal. Ezzel pedig Vlagyimir Putyin háborús törekvéseit és invázióját finanszírozzák.

A hajó néhány napja indult el ismét Rotterdamból, a célállomása egyelőre rejtély.


A Boris Sokolov tulajdonosa a Cipruson 2017-ben bejegyzett Hai Kuo Shipping 1721 Ltd. Az elérhető cégadatok alapján a szállítmányozó céget négy kínai tisztviselő irányítja. Az 52 ezer tonnányi olajat is elbíró tankert 2018-ban helyezték üzembe, jelenleg Ciprus zászlaja alatt hajózik.

Akármilyen árut szállít az orosz tartályhajó, az orosz biznisz a jelek szerint sokkal fontosabb a nyugati országoknak, mint a hitelesség megtartása. Emlékezetes, Olaf Scholz német kancellár azon túl, hogy Vlagyimir Putyinra fogta a német energiaárak elszállását és öklét rázva követeli a minél szélesebb szankciókat Oroszországgal, Európába mégis eljut az orosz áru.

Csehország is jelesre vizsgázott képmutatásból, amikor bejelentette, hogy mindkét atomerőművükbe új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be. A hírt nem verték nagy dobra, hiszen a történtekről csupán egy szaklapból (Neimagazine.com) lehetett tudomást szerezni. Az ügy pikantériája egyébként, hogy néhány hónapja cseh illetékesek még arról beszéltek, Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot – a csehek végül mégis dobták az amerikaiakat, hogy az orosz agresszor zsebét tömjék.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

oil, russia, sanctions