Baloldaliak és iszlamisták uralják a berlini szélsőségességet

Baloldaliak és iszlamisták uralják a berlini szélsőségességet

Bár Németországban hosszú évek óta be vannak tiltva, a közel-keleti terrorista csoportok továbbra is működnek Berlinben, méghozzá különböző fedőszervezeteken keresztül. Eközben a baloldali szélsőségesek a klímavédelmet használják arra, hogy hatást gyakoroljanak a társadalomra, legalábbis erre mutat rá az új berlini alkotmányvédelmi jelentés.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 29. 11:11

A szélsőbaloldali és az iszlamista szcéna alkotta a legnagyobb létszámú szélsőséges csoportokat Berlinben 2022-ben. Az állami alkotmányvédelmi hivatal tavaly összesen 3700 baloldali szélsőségest és 2270 iszlamistát számolt össze, míg jobboldali szélsőségesből 1450-et regisztrált – közölték a napokban kiadott új alkotmányvédelmi jelentésében.

Az izraeli-palesztin konfliktus alakította elsősorban az agresszív iszlamista szcénát tavaly – hangsúlyozta a hatóság. A tiltások ellenére Berlinben olyan terrorista csoportok tevékenykedtek, mint a Hamász és a Hezbollah. Ezek főként fedőszervezeteket használtak.

Landesverfassungsschutz Berlin

A tanulmány szerint a szalafista propaganda már a közösségi médiára és az online médiára is átterjedt. Rendszeresen videók készültek a szalafista prédikációkról, amelyeken az interneten megosztottak, ma ugyanis ez a leghatékonyabb módja egy bizonyos szemlélet minél szélesebb körben való elterjesztésének. A Hizb ut-Tahrir szervezet különösen aktív volt. A 2003 óta érvényben lévő tilalom ellenére a csoport a közösségi hálózatokon keresztül terjeszt propagandát, szintén fedőszervezeteken keresztül.

Baloldali szélsőségesek a klímavédelmi kérdéseket használják fel arra, hogy megvethessék lábukat Berlinben. A szélsőbaloldali „Interventionistische Linke Berlin” nevű csoport például rengeteg sikeres kampánnyal robbant be a köztudatba. A csoport belső kiadványaiban nyíltan bejelentette, hogy célja a demokrácia eltörlése és a kommunista rendszer kiépítése.

Landesverfassungsschutz Berlin

 

POLITIKA

Címkék:

germany, islamic, leftist