Börtönben a bukott magyar kormányfő egykori titkosszolgálati főnöke

Szerda reggel bevonult a börtönbe a magyarországi Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Galambos Lajos – értesült a Magyar Nemzet magyar napilap. A Gyurcsány-kormány volt elhárítófőnökét többek között azzal vádolta meg az ügyészség, hogy százmilliós összeggel vesztegette meg őt Jakubinyi Róbert, az alvilág ismert alakja. Galambos mindezekért szeptemberben négy év letöltendő börtönt kapott jogerősen.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 16. 11:39

A Magyar Nemzet információi szerint szerda reggel megkezdte a rá kiszabott szabadságvesztés letöltését az egyik büntetés-végrehajtási intézetben a szeptemberben négy év börtönre ítélt Galambos Lajos, aki a baloldali Gyurcsány-kormány idején a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója volt.

Galambosnak várhatóan nem kell hosszú időt a rácsok mögött töltenie, hiszen büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat, ezt megelőzően pedig valószínűleg élhet a reintegrációs őrizet lehetőségével. Ez a tíz hónapos kedvezmény azt jelenti, hogy az egykori NBH-főnök nyomkövetővel, otthon töltheti majd le büntetésének utolsó hónapjait.

Ismert, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal korábban kémkedéssel is vádolt, majd felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség – idézi fel a napilap.

A titkosított ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején alapított Egymásért, Egy-Másért Alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – amelynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezte – számára

egy magáncég 2005-ben és 2006-ban Ázsiából hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit. Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak.

A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa a titkosított perben 2017-ben elsőfokon mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki. Az alvilágban jól ismert Jakubinyi Róbert elsőrendű vádlottat kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt négy év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték.

A másodrendű vádlott Galambos Lajos folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évet kapott, valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották. Az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, harmadrendű vádlottat három év börtönnel és öt év közügyektől eltiltással sújtották. A bíróság emellett Galambost 150, a volt osztályvezetőt százmillió forintos vagyonelkobzásra ítélte

– emlékeztet a magyar napilap, amely hozzáteszi: az ügyészség ugyan súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta, ám a Fővárosi Ítélőtábla – eljárásjogi okok miatt – hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla a megismételt eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszék másik katonai tanácsát jelölte ki, amely 2019 februárjában kezdte meg a büntetőügy tárgyalását.

A bíróság végül tavaly szeptemberben a megismételt elsőfokú eljárásban Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmadrendű vádlott két év hat hónapot kapott, szintén vesztegetés miatt, valamint négy évre őt is eltiltották a közügyektől.

Mivel a vádlottak fellebbeztek, az ügy újra az ítélőtáblára került, amely szeptember 13-án lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet – emlékeztet a Magyar Nemzet.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, jail, leftist