Brüsszeli korrupciós botrány: új szálon kapcsolódhat be a marokkói lobbi

A nemzetközi jogot és az emberi jogokat is két lábbal tiporják a korrupt brüsszeliták, sőt, még az uniós bíróság ítéletét is semmibe veszik, mert valamiért nagyon fontos, hogy a Marokkóval kötött uniós megállapodás ne akadozzon.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 2. 12:35

Az uniós intézmények az elmúlt 8 évben nem mutattak különösebb lelkesedést a saját uniós bírósági rendszerük betartása iránt a Nyugat-Szaharával kapcsolatos döntésekkel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy ez a hozzáállás folytatódik, a különbség csak az, hogy a történelem egyik legnagyobb brüsszeli korrupciós botránya robbant ki nemrég, amely óriási pofon lehetett az európai adófizetők számára. A gyanú szerint ugyanis harmadik országok – mint Katar és Marokkó – jónéhány baloldali brüsszelitát megvásárolt, cserébe azért hogy az érdekeiket képviseljék az uniós színtéren.

Marokkó esetében most egy újabb ügy súlyosbítja az egyébként is komoly gyanút. Arról a kereskedelmi megállapodásról van szó, amelyet az Európai Unió Marokkóval kötött és amely többek között a halászattal kapcsolatos egyezményeket is tartalmazza. Mint ismeretes, a nyugat-szaharai térség négyötödét már 1979 óta Marokkó tartja megszállás alatt – bár sem az ENSZ, sem az Európai Unió tagországai nem ismerik el Marokkó jogát Nyugat-Szahara felett.

A Marokkó és az EU között létrejött megállapodás keretében az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatósága a Poseidon Aquatic Resource Management halászati tanácsadó céget bízta meg azzal, hogy készítse elő a terepet.

Csakhogy a folyamatot fel kellett függeszteni, miután az Európai Unió Bírósága 2021-es szeptemberi ítélete érvénytelenítette mind az EU-Marokkó kereskedelmi megállapodás, mind a halászati megállapodás alkalmazását a megszállt Nyugat-Szaharában. A Bíróság azzal érvelt, hogy a terület népe – amely felett Marokkó nem rendelkezik szuverenitással vagy igazgatási megbízatással – nem adta beleegyezését az ENSZ által elismert képviseletén, a Polisario Fronton keresztül.

Az Európai Bizottságnak azonban valamiért rendkívül fontos volt, hogy a jogellenesség dacára a megállapodást ne mondják fel. Nem sokkal később ezért a Bizottság fellebbezett az ítélet ellen, amelynek köszönhetően a megállapodás a fellebbezési eljárás idejére hatályban maradt. 2023 második feléig így biztonságban maradt az, amit annyira féltenek a brüsszeliták.

A korrupt brüsszeliták pedig nem tétlenkednek, nemrég kiadták a feladatot a fent említett Poseidon Aquatic Resource Managementnek, hogy folytassák az előzetes tervek elkészítését – mindezt azelőtt, hogy még egyáltalán bármit mondott volna az uniós bíróság.

Ráadásul a brüsszeliták nyugat-szaharai nép beleegyezése nélkül készíttetnek tanulmányokat és terveket a nyugat-szaharai halászatról, és ezzel legitimálnak valamit, ami aláássa az ENSZ békefolyamatát a területen, valamint a helyiek jogait is semmibe veszik.

A december elején kirobbant brüsszeli korrupciós botrány fényében már nem is akkora rejtély, hogy a korrupt brüsszeliták miért erőltetik minden lehetséges eszközzel a Marokkóval kötött megállapodást. Még azzal sem törődnek, ha nemzetközi vagy emberi jogokat kell kétlábbal eltiporniuk. Marokkó egyébként erősen korrupt országnak számít, a Transparency International listáján gyakorlatilag a második legrosszabb korrupciós fokozatba sorolták be az afrikai országot. Marokkó vendégszeretetét már több politikus – köztük a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, Eva Kaili és a liberális Guy Verhofstadt – is megtapasztalhatták. Ők ketten egyébként egy olyan konferencián voltak előadók, ahol a lobbisták is vadásznak a befolyásos emberekre.

De Marokkó más szálon is hozzáköthető a korrupt brüsszeli bürokratákhoz. VI. Mohamed marokkói király még 2014 júliusában kitüntette a botrány egyik főkolomposát, Pier Antonio Panzerit. Az Európai Parlament korábbi olasz szocialista képviselője azóta is letartóztatásban van – igaz, nemrég alkut kötött az ügyészekkel, hogy minden nevet és országot kiad, cserébe hogy mentse a saját bőrét. A baloldali politikusról többek között azt feltételezték, hogy a marokkói titkosszolgálattól kapott pénzt az ügyek kedvező befolyásolására. Ugyanekkor kitüntetést kapott egy bizonyos Abderrahim Atmoun, az EU-Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnöke is.

POLITIKA

Címkék:

brusselites, eu, morocco, qatargate