"Gyurcsány egy bunkó paraszt" – vélekednek a magyar baloldalon a bukott kormányfőről

Gyurcsány Ferenc egy bunkó paraszt, érted?! – fogalmazott Gansperger Gyula a budapesti Városháza eladásával összefüggésben folytatott egyeztetések egyikén, jellemezve a bukott magyar kormányfőt. Ez azokból a vágatlan hangfelvételekből derül ki, amelyeket korábban Anonymus juttatott el a hatóságokhoz, és amelyeknek a leirata a jelenleg zajló büntetőeljárás nyomozati anyagainak részét képezik.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 29. 09:28

A budapesti Városháza-ügy azt követően robbant ki Magyarországon, hogy egy álarcos alak, Anonymus 2021 őszén több hanganyagot is nyilvánosságra hozott. A szerkesztőségeknek elküldött felvételekből az derült ki, hogy a rendkívül értékes Városháza-épületegyüttest és a hozzá tartozó telket a Karácsony Gergely-féle balliberális városvezetés alatt többmilliárdos kenőpénzért cserébe, titokban akarták eladni. Az ingatlan kapcsán orosz, olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házalt egy baloldalhoz köthető személy – idézi fel a Magyar Nemzet napilap.

Az orosz befektetőkkel, azok közvetítőivel folytatott egyeztetéseket vélelmezhetően valamelyik résztvevő rögzítette. A hanganyagok alapján az a kép rajzolódott ki, hogy a fővárosban az ingatlanértékesítésekre szakosodva jól behatárolható kör korrupciós, úgynevezett jutalékos rendszert működtetett, így bizonyos személyekhez csúszópénzek kerültek.

A történtek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, a rendőrök tavaly ősszel befolyással üzérkedés gyanúja miatt három embert ki is hallgattak. A Városháza-ügyben meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot, valamint testvérét, Berki Józsefet. Előbbi keresett meg a Városháza adásvételével kapcsolatban több, Magyarországon ismert üzleti kört, utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

Az ügyben már egy koronatanút is kihallgatott a rendőrség, amely folytatja a büntetőeljárást. A nyomozati anyagok részévé vált az a sajtóban még meg nem jelent, közel tíz órányi felvétel, amelyet Anonymus vágatlan formában a hatóságokhoz juttatott el. A Magyar Nemzet birtokába került a szóban forgó hanganyagok leirata. Mint kiderült, a Városháza és más fővárosi ingatlanok értékesítése mellett az egyeztetések kötetlenebb részeiben számos érdekes történet, megállapítás, háttérinformáció hangzott el.

A lap cikksorozatban szemlézi a nyomozati anyagokat, az első részben pedig Gansperger Gyula két volt kormányfőről alkotott véleményét ismerhetik meg az olvasók. Bajnai Gordon bukott miniszterelnökről így vélekedik:

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye, én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon

– fogalmazott, aki Gansperger, aki éveken keresztül együtt dolgozott Bajnaival. Szerinte Bajnai nagyon elfogadott ember, nagyon jól beszél angolul, németül, mindenkivel, Merkellel is jóban volt annak idején. Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc jelenlegi baloldali vezért és bukott kormányfőt mennyire fogadják el, úgy reagált:

„Az egy bunkó paraszt, érted?! „.

Gansperger szerint ellentétben Gyurcsánnyal, Bajnaira nem lehet azt mondani, hogy „megvett az államtól valamit, és magáévá tette három forintért. Meg nem százával csinálta a Sutyi Bt.-ket.” Szerinte Gyurcsány a látszatra sem ügyelt.

„Hát az lesz…rta, majd a Klárikáék (Dobrev Klára, a felesége – a szerk.) elsimítják neki […]. Hát és azért el is simították, mindent megúsztak”

– ecsetelte Gansperger Gyula.

A baloldali üzletember Gyurcsánynak nyilván azokra az ügyleteire utalt, amikor agyafúrt konstrukciók útján privatizálta például a Parlament közelében lévő, meglehetősen értékes Szalay utcai ingatlant, illetve a balatonőszödi kormányüdülőt. A két adásvételben az volt a közös, hogy végeredményben egy fillérjébe sem kerültek az ingatlanok. És akkor még nem is beszéltünk a Mosonmagyaróvári Timföldgyár (Motim) 1995-ös megvásárlásáról, amelyhez éppen az a Magyar Kereskedelmi és Hitelbank folyósította a hitelt, amelynek felügyelőbizottságában ott ült Dobrev Klára édesanyja, Apró Piroska – írja a Magyar Nemzet.

Összefoglalva tehát: Gansperger Gyula szerint míg Bajnai Gordon a külföldi tőkéscsoportok embere, addig Gyurcsány Ferenc egy „bunkó paraszt”, akinek ügyeit felesége, illetve annak befolyásos családja egyengette, simította el.

POLITIKA

Címkék:

ferenc gyurcsany, gordon bajnai, Hungary, leftist