„Ha Gáza ég, Berlin is égni fog” – fenyegetőznek az iszlamisták

Németországban eluralkodott a káosz az izraeli–palesztin háború óta, az utóbbi hetekben pedig már-már brutálisabb a helyzet Európában, mint a Közel-Keleten.

POLITIKA 2024. MÁJUS 10. 11:15

Csütörtök kora reggel a német fővárosban, a Berlin-Tiergarten városházánál keletkezett óriási tűz, a tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, hogy megfékezzék a lángokat. Úgy tudni, hogy Izrael-ellenes, iszlamista vandálok Molotov-koktélt dobtak az épületre. A mentőszolgálat egy szemtanú hívására reagált, aki üvegcsörömpölést hallott, ezután két feltételezett elkövetőt láttak, akik leugrottak az épületre szerelt állványzatról és elmenekültek a helyszínről.

A Bild című német lap szerint az épület oldalára több fenyegető üzenetet firkáltak, amelyeken az állt: „Ha Gáza ég, Berlin is ég”. Másokon az állt, hogy „Szabadítsátok fel a Hamászt” és „Figyelmeztetjük a németeket, felgyújtjuk Berlint”.


A berlini rendőrség szóvivője elárulta, hogy a nyomozást az állambiztonsági szolgálatok vették át, akik szándékos gyújtogatás miatt nyomoznak. Európa-szerte szélsőbaloldali és muszlim aktivisták palesztinbarát tüntetései robbantak ki, miután Izrael megtorolta a Hamász tavaly október 7-én izraeli földön elkövetett terrortámadását.

Egy nappal a berlini támadás előtt Hollandiában is elszabadult a pokol, miután egy aktivista tömeg megrohamozta az Amszterdami Egyetemet, és követelte, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az izraeli intézményekkel.

Az egyetem épületein jelentős károk keletkeztek, és a közösségi médiában elterjedtek azok a felvételek, amelyeken az aktivisták fadeszkákkal támadtak az emberekre, ami Geert Wilders holland konzervatív politikust arra késztette, hogy megkérdezze:

„Mikor szavazta meg a holland nép, hogy beengedje ezeket a botokkal és szakállal rendelkező zsidógyűlölőket? Melyik választási programban szerepelt ez? Miért hagyjuk, hogy tönkretegyék Hollandiát?”

– tette fel a kérdést a holland jobboldali politikus.

POLITIKA

Címkék:

europe, germany, palestine