Így alakulhat át az Európai Parlament nyártól

Így alakulhat át az Európai Parlament nyártól

Az, ami eddig csak Közép-Európára volt jellemző, most Nyugat-Európában is észrevehető.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 21. 11:16

Az Európai Parlament két jobboldali frakciója rekorderedményekre számíthat a közelgő júniusi európai parlamenti választásokon. A többek között a német Alternatíva Németországért (AfD) és a francia Nemzeti Tömörülést is tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) csoport mintegy 37 százalékos növekedést érhet el az EP-képviselők számában az Ipsos piackutató cég felmérése szerint.

Az ID-nek ekkor 59 helyett 81 képviselője lenne. A másik jobboldali frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) esetében 68-ról 76-ra nőne a mandátumok száma. Ebbe a csoportba tartozik többek között a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt is.

Az, ami eddig csak Közép-Európára volt jellemző, most Nyugat-Európában is észrevehető. Az ID-frakció lehetséges jövőbeli sikerének nagy része a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés jó eredményeinek köszönhető, amely a jelenlegi felmérések szerint 28 képviselői helyet kapna. Az AfD is egyre inkább a választók kegyeibe férkőzik, és 15 mandátumot szerezne. Hollandiában a Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) kilenc mandátumot szerezne. Ez a párt jelenleg nem képviselteti magát az Európai Parlamentben, így óriási eredmény lenne a párt számára.

Más uniós országokban a közvélemény-kutatási eredmények kevésbé egyértelműek. Olaszországban például a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek párt erőteljesen erősödik, és 14 helyett 24 helyet kapna az európai parlamentben, ugyanakkor ezt a szövetséges Liga párt rovására tenné, amely 16 képviselőt veszítene ebben az esetben. Lengyelországban a PiS veszít népszerűségéből, és a felmérések szerint a jelenlegi 27 helyéből tizenegyet elveszíthet. Ezzel szemben a szintén jobboldali lengyel Konföderáció párt hét mandátumot szerezhetne a Politico című amerikai napilap közvélemény-kutatási eredményei szerint.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy bár az Európai Unióban a jobboldali pártok támogatottságának egyértelmű növekedését mutatják a felmérések, az ID és az ECR is messze van a többségtől. Együtt jelenleg 157 mandátummal rendelkeznének. Ez az összes mandátum közel 22 százalékát tenné ki, vagyis mintegy egyötödét. Öt évvel ezelőtt ez az arány még csak 18 százalék volt, 2014-ben pedig 16 százalék.

Az Ipsos kutatócég számításai szerint jelenleg egyetlen koalíció van, amely többséget érhet el: ha az Európai Néppárt össszefog a szociáldemokratákkal és a liberális Renew Europe pártcsaláddal, az a szövetség 55 százalékot érne el.

Az Euronews és az Ipsos közvélemény-kutatása pedig arra világ rá, hogy az európaiak 46 százaláka szeretné, ha az uniós intézmények helyett a tagállamok kezében lenne több hatalom a következő ciklusban. Charles Michel, az uniós kormány-és államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke korántsem volt elragadtatva az ötlettől, és egy televíziós műsorban ennek kapcsán azt mondta, hogy uniós szintű problémákkal az EU-nak kell foglalkoznia.

POLITIKA

Címkék:

eu, eu parliament, vote