Kártérítést követelnek, perrel fenyegetőznek a tálibok

Kártérítést követelnek, perrel fenyegetőznek a tálibok

Afganisztán migrációs minisztere bejelentette, hogy ha kell, erőszakkal akarja rávenni a kormányokat, hogy deportálják haza az afgán menedékkérőket. A tálibok egyúttal perrel is fenyegetőznek, többek között Németországtól követelnek kártérítést.

WORLD POLITICS SEPTEMBER 12. 2023 12:38

Khalil Haqqani tálib migrációs miniszter felajánlotta, hogy visszafogadja az afgán menedékkérőket Németországból. Ahogy a Neue Zürcher Zeitungnak fogalmazott: „Iszlám emirátusként azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy lakosaink élet- és munkakörülményeit úgy javítsuk, hogy vonzóak legyünk a jól képzett migránsok számára, ők visszatérjenek és gazdagítsák országunkat”. A tárca vezére Németország segítségét kérte a lapinterjúban, úgy vélte, hogy ha Németország segít az afganisztáni életkörülmények javításában, akkor jó esély van arra, hogy a menekültek visszatérnek Afganisztánba.

A beszélgetés egy pontján azonban inkább sürgető hangnembe váltott Haggani miniszter, és úgy tűnt, nyomás alá akarják helyezni a német szövetségi kormányt, hogy gyorsítsa fel az afgán menedékkérők deportálását.

Afganisztán emellett a német védelmi erők (Bundeswehr) helybéli missziója és annak következményei miatt is anyagi kártérítést követelt Berlintől.

Nemcsak Németországot, hanem a nemzetközi koalíció összes államát nemzetközi bíróság elé fogjuk állítani, hogy ott vonják őket felelősségre a háborúért. Kényszeríteni akarjuk őket, hogy fizessenek kártérítést és segítsenek a menekültek hazatelepítésében. A németeknek erkölcsi és jogi kötelességük támogatni a tálib kormányt

– hangsúlyozta Haqqani, aki egyúttal sajnálatát fejezte ki a Berlin és Kabul közötti jelenlegi rossz kapcsolatok miatt is. Megjegyezte, hogy Németország háborúba való bevonulása előtt jobb volt a helyzet, a németek és az afgánok hagyományosan szoros kapcsolatokat ápolnak. Leszögezte ugyanakkor: „Nem mi, afgánok voltunk azok, akik a Szovjetunió legyőzésével jelentősen hozzájárultak a német újraegyesítéshez?” – szúrt oda a németeknek Khalil Haqqani.

WORLD POLITICS

Tags:

afganistan, germany, war