Körbeutalások és illegális adatgyűjtés történhetett a bukott miniszterelnök-jelölt mozgalmánál

Körbeutalások és illegális adatgyűjtés történhetett a bukott miniszterelnök-jelölt mozgalmánál

Ismeretlen cégeknek történő milliós utalásokról és törvénytelennek látszó adatkezelésről is beszélt a volt magyar miniszterelnök-jelölt mozgalmának a volt munkatársa.

POLITIKA 2023. JANUÁR 9. 16:59

„Számunkra is ismeretlen cégeknek mentek el milliós utalások, szóval körbeutalásokról biztos, hogy beszélhetünk”, nyilatkozta az a személy, aki állítása szerint a volt baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) dolgozott. A Hír TV Célpont című műsorának adott interjúban a retorzióktól félő, neve elhallgatását és arca kitakarását kérő, a szervezetnek a korábbi Hold utcai központjában dolgozó személy elmondta:

úgy gondoltam egyébként, hogy amit a kormányzati média is állít, azok valóságtartalommal bírnak, és szerintem joga van megtudni minden egyes magyar állampolgárnak, hogy valójában mi is történt a Hold utcában.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzati média állításai alatt konkrétan mire gondol, azt felelte: „például a mikroadományokra, és hogy hány ember valójában mennyit utalt.” Hozzátette:

mindenképpen volt finanszírozva a közös kampány is, viszont arról nincs tudomásom, hogy ezek a pénzek más pártokhoz is folytak-e volna be. Ahogy mondtam is az előbb, mindenképpen kijelenthető az, hogy számomra ismeretlen cégek, akik semmit nem adtak hozzá, hogy ez az iroda működjön, szóval ezek nem olyanok voltak, mint egy alkalmazott cég, akiket mi béreltünk, hogy segítsenek nekünk akár kommunikációban, akár televízióban, akár tényleg bárhol.

Mikor a riporter megkérdezte a furcsa tapasztalatokról és a nagyobb összegű támogatókról, vagy hogy voltak-e többször visszatérő adományozók, az egykori alkalmazott azt felelte: „természetesen, a főnököm volt például az, aki több millió, akár tíz millió forintos összegeket küldött át az MMM-nek a kampányára. Tudjuk, hogy a főnököm (név kisípolva), neki volt egy cége, és ebből a cégből utalt át erre az MMM-es bankszámlára, viszont nem tudom, hogy a (sípolás) honnan szerezte ezeket a pénzeket, honnan volt ennyire sikeres a cége, miközben ott dolgozott, mint pénzügyes Márki-Zay Péternek.”

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran utalt pénzt, a kitakart alak azt válaszolta, akár napi többször is, majd megerősítette, hogy összességében akár száz milliós tételt is adományozott az MMM-nek.

A befolyt pénzek sorsáról szólva a volt munkatárs azt állította: „én leginkább úgy tudom, hogy ezek elmentek médianyilvánosságra, szórólapokra, újságokat próbáltak gyártani, nagy posztereket gyártatni, illetve arról nem igazán van fogalmam, hogy ezek a pénzösszegek igazából hova is folytak tovább, mert azt tudom, hogy bizonyos összegek is át lettek utalva másoknak, ismeretlen embereknek számomra. Volt egy cég, akiknél két és fél millió összegben béreltük az irodát, illetve cégek is dolgoztak nekünk, így természetes, hogy nekik is ki lettek fizetve. Viszont voltak ismeretlen cégek, amik semmiképpen sem voltak ahhoz köthetőek, hogy ők nekünk dolgoznak-e vagy sem.”

A szerződésekre és a pénzutalás mögötti munkavégzésre vonatkozó kérdésekre a tanú elmondta: „tökéletesen úgy hangzik ez egyébként, mint hogyha ezek a pénzek át lettek volna forgatva, mint ahogy a DatAdathoz is” – fogalmazott a volt szocialista kormányfőhöz köthető cégre utalva.

Az egykori munkatárs kitért az adományozók adatainak beszerzési forrására is, melyről azt mondta: „megjegyzés formátumban kellett feltüntetni egyébként az embereknek a nevüket, a lakhelyüket, illetve akár telefonszámot vagy emailcímet, elérhetőséget.” Az adatok gyűjtéséről a kitakart alak kifejtette:

igazából ez egy teljesen illegális folyamat, hogy ha azt vesszük, hiszen egy Google/Excel formátumban kellett nekünk ezekről a Raiffeisen bankszámlákról kimásolnunk minden egyes adatot és ezeket beilleszteni, majd kivágni, kimásolni, akiket tudtunk. Akiknek mi úgy gondoltuk, hogy ezeknek az embereknek küldünk majd köszönőleveleket, szóval a GDPR szabályzatának egyáltalán nem feleltünk meg.

Arra a következtetésre, hogy az átutalási adatokból lettek kimásolva emberek személyes adatai a hozzájárulásuk nélkül bármilyen formájú válasz vagy köszönő sms érkezéséhez, az interjúalany annyit reagált: „Pontosan.”

Mint ismert, Márki-Zay Péter mozgalma több száz millió forint támogatást kapott külföldről a tavalyi választási kampányban. A pártelnök maga nyilatkozott a guruló dollárokról, de állítása szerint azt egy kultúra váltásra buzdító kampányra fordították, nem pártkampányra, és minden fillérrel el tudnak számolni. Azt is tagadták, hogy törvénytelen adatgyűjtést folytattak volna.

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt azonban az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) közérdekű bejelentést tett a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke. Halász János a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által jegyzett tájékoztató megállapításaira hivatkozva kezdeményezett vizsgálatot az ÁSZ elnökénél.

A politikus közérdekű bejelentésében felidézte, hogy az Action for Democracy (AD) amerikai NGO a 2022. évi parlamenti választásokkal kapcsolatos ellenzéki kampánytevékenységek finanszírozása érdekében 1,848 milliárd forinttal támogatta a baloldali akkori miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM).

Ezen összegből az MMM mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó DatAdat-cégcsoportnak, melyben magyar és külföldi címen bejegyzett cégek is megtalálhatók.

Mint köztudott, az AD-t az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Bajnai Gordon volt kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként is tevékenykedett. Nem mellesleg, Bajnai a baloldal kampányát bonyolító DatAdat-cégcsoportban is tulajdonosként van jelen.

Halász János a közérdekű bejelentésében jelezte: megvizsgálva a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz tartozó Meta közösségimédia- (Facebook- és Instagram-) felület és a Google hirdetési fiókok hirdetési statisztikáit, és kiderült, hogy kampánytevékenység céljából több mint 172 millió forint értékben történt költés az MMM részéről. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy szervezet a hivatalosan közzétett beszámolója alapján csak Facebook-hirdetésekre megközelítőleg 530 millió forintot költött.

A politikus álláspontja szerint a közösségi médiában kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel politikai tevékenységet kifejtve az MMM egyértelműen az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezetet, illetve pártot vagy jelöltet támogatta.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény ugyanakkor kimondja, a párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgártól vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. Halász úgy véli, mivel az érintett szervezetek nevében nyilatkozó személyek a pénzügyi tranzakció megvalósulását nem tagadták, úgy felmerül a tiltott pártfinanszírozás alapos gyanúja.

POLITIKA

Címkék:

campaign, Hungary, left, money