Már régóta lázadnak az emberek a migránsgyilkosságok miatt

Nem a németországi volt az első eset, amely során egy migráns rendőrre támadt és halálra késelte.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. JÚNIUS 10. 02:17

Egész Németországot megrázta a Mannheim városában történt migránsgyilkosság. Egy erőszakos bevándorló halálra késelt egy rendőrt. Az embereket megrázta az eset és egyre nagyobb a felháborodás – főleg, hogy az német kormány továbbra is a bevándorlást támogatásában hisz. Franciaországban is rendszeresen előfordul, hogy migránsok fényes nappal, az utcán támadják meg az embereket, sok esetben intézkedő rendőröket késelnek meg. Emlékezetes,

egy korábbi felmérés szerint a franciák közel 90 százaléka automatikusan a rácsok mögé küldené azt, aki rendőrre vagy csendőrre támad. A minisztériumi belbiztonsági statisztikai szolgáltatás (SSMSI) adatai alapján Franciaországban a közfeladatot ellátó személyek az erőszakos cselekmények elsőszámú célpontjai.

A francia lakosság keménykezűen bánna azokkal a bűnelkövetőkkel, akik rendőrre vagy csendőrre támadnak, derül ki abból a felmérésből, amit a CSA Intézet készített a CNews megbízásából. A felmérés eredménye alapján ugyanis a megkérdezettek közel 90 százaléka, egész pontosan 100-ból 86-an azon a véleményen vannak, hogy automatikusan azonnali letöltendő börtönbüntetést érdemel az, aki rendőrre támad és a bíróság bűnösnek találja.

A férfi és női válaszadók egyöntetűen a fenti véleményen vannak, a férfiak 86 százaléka, a nőknek pedig 87 százaléka felelt igennel arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy automatikusan bebörtönözzék a hatóság emberei ellen fellépő egyéneket.

A válaszadók életkorát tekintve szinte minden korosztálynál 80 százalék felett van azoknak az aránya, akik azonnal börtönbe küldenék a rendőrök támadóit, az 50 év felettiek esetében az átlagnál magasabb, 90 százalék járna el szigorúan a rendőrök támadóival, míg a 25 és 34 év közöttiek esetében ez az arány 73 százalék.

Ami a felmérésben részt vevők politikai álláspontját illeti, a rendőrök támadóira kiszabott automatikus, tényleges börtönbüntetés támogatottsága különösen magas a jobboldali szavazók körében, minden jobboldali párt szavazói esetében 90 százalék feletti, de a republikánusok támogatói között a legmagasabb, 97 százalékkal. A kormánypárt szimpatizánsai szintén igen meggyőző, 96 százalékos arányban azonnal rács mögé küldenék a rendőrök támadóit, ám a baloldali szavazók esetében ez az arány csupán 70 százalék körül mozog, a szocialista párt szimpatizánsainak mindössze 71 százaléka büntetné börtönnel a rendőrökre támadókat.

Érthető a franciák haragja a rendőrök és csendőrök támadóival szemben, mivel az elmúlt két évtizedben rendkívüli mértékben nőtt, megduplázódott a rendőröket ért támadások száma. A Le Monde nevű lap számolt be róla 2021 februárjában, hogy országos szinten naponta átlagosan 85 rendőrt támadnak meg Franciaországban. A statisztikák alapján a legtöbb ilyen jellegű bűncselekmény a fővárosban történt, a második helyen a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye áll, míg a harmadik az ország északi részén lévő Nord megye lett.

A Le Journal du Dimanche (JDD) nevű francia hetilap 2022 júliusában szintén arról számolt be, hogy az erőszakos támadások elsőszámú célpontjai a bűnüldözésben dolgozók, a minisztériumi belbiztonsági statisztikai szolgáltatás (SSMSI) adatai alapján a közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett támadások 52 százalékában rendőrök és csendőrök a célpontok, őket követik 8 százalékkal a városi rendőrség tagjai, majd 5,1 százalékkal a közlekedésrendészet tagjai, aztán pedig a börtönigazgatásban és az egészségügyben dolgozók következnek 4,1 százalékkal.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, germany, migrant