Megszabadulnának a brüsszeli lobbizmustól

Megszabadulnának a brüsszeli lobbizmustól

A Brüsszelben a legnagyobb lobbiköltségekkel rendelkező ötven vállalat költségvetése az elmúlt tíz évben kétharmadával nőtt, vagyis feltehetően ennyivel több pénzt költhettek a lobizzásra például az Európai Parlamentben.

POLITIKA 2024. MÁJUS 22. 09:19

Legfőbb ideje, hogy az uniós intézmények véget vessenek a túlzó lobbizásnak. Ki kell tiltani a lobbistákat az Európai Parlamentből, és meg kell szüntetni azt, hogy egyes multivállalatok befolyásolhassák az uniós biztosokat. Emellett ki kell vizsgálni minden, a lobbizás által kiváltott korrupciós botrányt. Erről beszélt Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője és listavezetője, aki példaként hozta fel a brüsszeli korrupciós botrányt is, amely alapjaiban rengette meg az EU-s intézményekbe vetett bizalmat, és amely lobbicsoportoktól indult.

A Lobbycontrol nevű civil szervezet nemrégiben új jelentést tett közzé, amely a vállalatok és harmadik országok befolyásának előnyös feltételeit bírálja az EU-ban. A jelentés szerint a Brüsszelben a legnagyobb lobbiköltségekkel rendelkező ötven vállalat költségvetése az elmúlt tíz évben kétharmadával nőtt, vagyis, feltehetően ennyivel több pénzt költhettek a lobizzásra például az Európai Parlamentben.

„A problémát nem csupán a brüsszeli uniós intézményekben mintegy 12 ezer szervezet 29 ezer lobbistájának puszta tömege jelenti, hanem a vonatkozó szabályok végrehajtásának hiánya is. Amint a jelentés megállapítja, eddig egyetlen európai parlamenti képviselőt sem szankcionáltak a lobbiszabályok megsértése miatt. Ennek eredményeképpen továbbra is olyan emberek rohangálnak az Európai Parlament folyosóin, akik nem hajlandók bejegyezni magukat az uniós lobbinyilvántartásba”

– mondta Vilimsky, majd megjegyezte: mit is várhat az ember, amikor még az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is közvetlenül a mobiltelefonján beszélget a Pfizer főnökével, Albert Bourlával egy 35 milliárd eurós vakcinaüzletről, és még mindig nem hajlandó nyilvánosságra hozni a csevegés részleteit. Ez az igazi Brüsszel a képmutató homlokzat mögött – fogalmazott.

POLITIKA

Címkék:

eu, lobby, money