Megütheti a bokáját hazájában a budapesti amerikai nagykövet

Lehet, hogy David Pressmanéknak nem szabad magukra haragítaniuk még azzal is a republikánusokat, hogy keresztbe tesznek a magyar kormánynak.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 13. 17:58

Lehet, hogy magyar a miniszterelnök nem ad csevegős nagyinterjút a baloldali lapoknak, de mióta megérkezett hazánkba Pressman úr, azok az amerikai nagykövettel vigasztalják magukat – írja a véleménycikkben Szilvay Gergely magyar publicista, aki felidézte, hogy az amerikai nagykövet annyira aggódik a magyar-orosz gazdasági partnerség miatt, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be magyarországi intézmények és személyek ellen. A baloldali sajtó ezt nagyon várta – jegyezte meg Szilvay, majd úgy folytatta:

„Aztán az eredmény úgy sikerült, mint mikor egy nagyon várt film félremegy, és a nézők otthagyják a popkornt a moziban, meg a filmet is. Bár persze bizonyára a nagykövetségi sajttájról nem szivárgott el a baráti média, de a kedélyek euforikusból mérgesbe válthattak át”.

Hozzátette, hogy „Pressman úr összekürtölte a baloldali médiát, miután kiszivárogtatta a világ számára, hogy nagy bejelentést tesz, aztán nem tett, hiszen pusztán annyit tett, hogy kitiltott pár bankárt.

„Nem mondom, lehet, hogy az adott orosz kötődésű banknak ez fáj, bár nem tudom, milyen gyakran utazgattak az érintettek az Egyesült Államokba. A magyar kormány is vette a jelzést, kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból”

– idézte fel a cikk szerzője. Mint fogalmazott: „az egész inkább szimbolikus aktus, nagyobb a füstje, mint a lángja, és a lényege talán az üzengetés – nem is elsősorban a magyar, hanem főleg az orosz kormánynak. Ha az ukrajnai háború amerikai-orosz proxyháborúvá vált, akkor mi itt egy diplomáciai mellékhadszíntér lettünk Pressman úrnak köszönhetően. Nekünk üzen, de elsősorban valójában az oroszoknak”.

Van ugyanakkor egy másik olvasta is az ügynek Szilvay szerint. Úgy véli, konfliktus elsősorban nem Amerika–Magyarország-konfliktus, és nem nyugat–kelet-konfliktus, hanem

„hanem nyugat–nyugat-konfliktus; Demokrata Párt versus Fidesz-KDNP konfliktus, szóval ideológiai szembenállás. Ez abból látszik, hogy az előző adminisztrációval és az előző nagykövettel igen kiválóan kijöttünk egymással. És abból is látszik, hogy a republikánusokkal egyre szorosabb kapcsolatot épít ki a magyar jobboldal”.
Az amerikai és a magyar jobboldal barátkozásának a CPAC – az amerikai jobboldal talán legfontosabb seregszemléje – az egyik fő terepe, a rendezvény pedig tavaly Budapestre látogatott, és néhány hét múlva ismét Magyarország is otthon ad a rendezvénysorozatnak. Ron DeSantis floridai kormányzót egyre többen nevezik afloridai Orbánnak– a jobboldal részéről ez egy elismerés, a baloldal részéről pedig megrökönyödés. Mindenesetre az amerikaiak egyre nagyobb érdeklődéssel figyelik a magyar gender-, család- és bevándorláspolitikát – írja a cikk szerzője, aki szerint
az Egyesült Államok szándékosan nem mertek komoly büntetőintézkedéseket hozni, mert félnek az amerikai republikánusok haragjától.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, sanctions, usa