„Micsoda?!” – így reagált Orbán Viktor a NATO-főtitkár nyilatkozatára

A magyar miniszterelnök Twitteren tett közzé bejegyzést.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 21. 17:08

„Micsoda?!” – reagált Twitter-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki közleményére, miszerint „Ukrajna jogos helye a NATO-ban van”, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Azóta a katonai szövetség főtitkára a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodimir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást.

Hangsúlyozta: a szövetség valamennyi tagja beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Azonban egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna érvényesíthesse az önvédelemhez fűződő jogát az orosz támadás elleni védekezésben.

A magyar kormány álláspontja Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán eddig sem volt titok, nemrégiben hangot adott ennek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is Brüsszelben, a katonai szövetség külügyminisztereinek kétnapos találkozóján. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében hangot adott annak, hogy az ukrán külügyminiszter meghívása sérti a szövetségesek egységének elvét, emellett ismertette a magyar kormány céljait: „mindent meg kell tenni egy közvetlen NATO–Oroszország-konfliktus kialakulásának megelőzése érdekében”.

Most is világossá fogom tenni, hogy Magyarország csak és kizárólag abban az esetben fogja támogatni Ukrajna bármilyen integrációs törekvéseit, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek

– fogalmazott akkor bejegyzésében Szijjártó Péter.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, NATO, ukraine, viktor orban