Orbán Viktor: csúcson vannak a magyar-szerb kapcsolatok

Munkalátogatásra Belgrádba érkezett szombaton Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfőt, aki Brüsszeből utazott a szerb fővárosba, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök fogadta.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 25. 16:15

A megbeszélés témái között szerepeltek Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a folyamatosan fejlődő magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz-ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségei. Orbán Viktor a Twitter-csatornáján megjelent biliárdozós fotókhoz fűzött angol nyelvű üzenetben hozzátette:

„Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar–szerb kapcsolatok a csúcson vannak. Köszönöm a játékot és a barátságot, Vucic elnök úr!”

„Miután három és fél órát beszéltem a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés minden stratégiai kérdéséről, barátságosan biliárdoztam Orbán miniszterelnökkel” – erről már Aleksandar Vucic szerb államfő számolt be, majd hozzátette: „A barátságok hosszan és körültekintően épülnek, a nehéz időkben megerősödnek”. Hozzátette, hogy büszke a szerbek és a magyarok közötti barátságra, és hálás Orbán Viktornak, amiért rengeteg erőfeszítést és energiát fektetett abba, hogy ez a barátság elengedhetetlen és őszinte legyen.

A találkozón megállapodás született arról, hogy a tavalyihoz hasonlóan Magyarország idén is földgázt tárol a szerbeknek a magyarországi gáztározókban, emellett zajlanak az előkészületek a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia forgalom könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele érdekében is.

A megbeszélésen az egyre növekvő migrációs nyomásról is szó esett. A kiváltó okok kezelése nem történt meg, a helyzet kezelésében azonban nagy segítséget jelent, ha Magyarország együtt tud működni a nyugat-balkáni országokkal – állítják a felek. Szerbiával jó ez az együttműködés, harminc magyar rendőr szolgál Szerbia déli határán.

A kereskedelem terén is szoros az együttműködés. Magyarország tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom tekintetében, hiszen még sohasem fordult elő, hogy az 6 milliárd euró lett volna.

POLITIKA

Címkék:

aleksandar vucic, Hungary, serbia, viktor orban