Rengeteg uniós tisztviselő fogyaszthat drogot

Meghökkentő kijelentéseket tett egy megbeszélésen Pascal Smet, a brüsszeli régió városfejlesztésért felelős államtitkára. Azt mondta: rengeteg brüsszeli tisztviselő fogyaszt drogot, és azt is elárulta, milyen szert használnak legtöbbször.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 19. 17:06

Pascal Smet színlelt megbotránkozással vádolta azokat az európai politikusokat, akik nem akarnak a város drogfogyasztásról hírhedt szegénynegyedeibe költözni. Mint mondta: azért nem érti a reakciót, mert az Európai Unió köztisztviselői közül sokan maguk is drogfogyasztók.

„Sokan az európai intézmények munkatársai közül is drogoznak”

– mondta a brüsszeli városfejlesztési államtitkár egy zárt ajtós megbeszélésen, amelyet az Európai Bizottság brüsszeli infrastrukturális és logisztikai hivatalában (OIB) tartottak. A megbeszélésen elhangzottakról a brüsszeli Politico számolt be. Mint írták, a január 23-ai megbeszélésen megvitatták az uniós intézmények esetleges áthelyezését az úgynevezett EU-negyedből a belga főváros alacsony jövedelmű északi negyedébe. A szóban forgó terület egy kőhajításnyira van a brüsszeli Gare du Nord pályaudvartól, amelyet a városi hatóságok már régóta próbálnak felvirágoztatni.

Bár az intézmények felsőbb szintjein támogatják a költözést, az uniós alkalmazottakat képviselő szakszervezetek aggódnak az áthelyezés miatt az északi negyedben tapasztalható magas bűnözési és kábítószerrel való visszaélési arányra hivatkozva. Smet azonban gyorsan visszautasította az érveiket, majd arra tett utalást, hogy az uniós dolgozók – saját drogfogyasztási szokásaik miatt – nem ítélkezhetnek mások felett.A brüsszeli politikus arról is beszélt, hogy tudomása szerint a kokain az egyik legnépszerűbb szer az uniós alkalmazottak körében.Úgy fogalmazott:

„a Schumanban [vagyis a Brüsszel-Schuman vasútállomáson – a szerk.] ők is droggal kereskednek… és valószínűleg nem ugyanazokkal a drogokkal, mint [az északi negyedben – a szerk.], hanem az valószínűleg egy kicsit fehérebb”.

Pascal Smet megjegyzéseit az uniós intézmények dolgozóit képviselő személyzeti szakszervezetek levélben ítélték el, amelyet Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztosnak címeztek.

„Nem értem, mire gondolt, amikor ezt a megjegyzést tette, és azt sem, hogy az OIB személyzete miért engedte meg neki, hogy támadja az intézmények alkalmazottainak méltóságát és jó hírnevét”

– írta Cristiano Sebastiani, a Renouveau & Démocratie szakszervezet elnöke, a levél egyik aláírója. „Smet úrnak vissza kell vonnia ezt a teljesen elfogadhatatlan nyilatkozatot” – tette hozzá. A brüsszeli államtitkár a Politicónak azt mondta: a megbeszélésen csak vicces megjegyzéseket tett, válaszul egy olyan felvetésre, miszerint az európai köztisztviselők nem tudják, hogyan kell bánni egy olyan közösséggel, ahol esetleg kábítószer-használók is jelen vannak. Azt azonban elismerte, hogy a bűnözés már régóta problémát jelent az északi negyedben.

Korábban már mások is felvetették, hogy a brüsszeliták között sokan drogot fogyasztanak. Magyar részről is volt már olyan politikus, aki drogozással vádolta a brüsszelieket. Lázár János építési és beruházási miniszter tavaly nyáron beszélt arról egy politikai rendezvényen, hogy

„ezek a kedves, fiatal, kokainon élő brüsszeli úriemberek azt kérik tőlünk, hogy köpjünk föl, álljunk alá, és akkor így majd kapunk pénzt”.

Később a minisztert meg is kérdezték, hogy mire alapozta a kokainozásról szóló részt, mire azt mondta: „Elég sok ilyen embert láttam, amikor kijártam Brüsszelbe tárgyalni, azóta rosszabb a helyzet” – számol be róla a Ripost című magyar bulvárlap.

POLITIKA

Címkék:

brusselites, cocaine, drugs