Új szankciócsomag helyett béketárgyalásokat követelnek

Új szankciócsomag helyett béketárgyalásokat követelnek

Tizenkét szankciócsomag és milliárdos fegyverszállítások után az uniós intézkedések eredményei meglehetősen szerények.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 26. 11:51

Az Európai Unió Tanácsának belga elnöksége a héten bejelentette, hogy elkészült az új, Oroszország elleni 13. uniós szankciócsomag. A tanács pénteki brüsszeli közleménye szerint a szankciós lista az újabb csomag részeként 106 ember és 88 szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért. Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai szóvivője és uniós képviselőjelöltje úgy látja, hogy ez egy bukott rendszer folytatása.

„Tizenkét szankciócsomag és milliárdos fegyverszállítások után az uniós intézkedések eredményei meglehetősen szerények. Oroszországnak sikerül stabilan tartania a gazdaságát, és egyszerűen csak átirányítja az importját más országokon keresztül. Másrészt az európai ipar masszívan szenved a magas energiaköltségek miatt, és nagymértékben külföldre költözik”

– mutatott rá a jobboldali politikus. Úgy véli, ennek a sikertelen szankciórendszernek, amely veszélyezteti a jólétet és a békét is egyre távolabbra tolja, végre véget kell vetni.

„Legfőbb ideje, hogy a békekezdeményezéseket előrevigyük. Ehhez az Európai Unió mellett Ausztria is hozzájárulhatott volna, de a a néppárti-zöld kormány eddig inkább eltemette az alkotmányosan garantált semlegességünket, és minden tiltakozás nélkül támogatta az önpusztító szankciórendszert”

– fogalmazott Petra Steger. Kiemelte, hogy Karl Nehammer kancellár, Werner Kogler és társai már régen elvesztették minden érdeklődésüket a lakosság iránt. Ezt mutatja az Európai Külkapcsolati Tanács friss felmérése is, amely szerint az osztrákok 49 százaléka támogatja a béketárgyalásokat, míg az eddig folytatott politikát csak 23 százalék. A lakosság akaratával ellentétben a szövetségi kormánykoalíció támogatja az uniós szankciós intézkedéseket, és ezzel folytatja alkotmányos semlegesség elárulását – hívta fel a figyelmet az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselőjelöltje.

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, russia, war