Vera Jourová a jogállamiság megszegésének megtestesítője

Az Unióban hatalmon lévő liberális és baloldali pártok egyértelmű célja, hogy az Uniót 27 szuverén, különálló, de együttműködő államból álló nemzetközi szervezetből egyetlen központilag irányított államhoz hasonlóvá alakítsák át – vélekedik Pawel Jablonski, a Jog és Igazságosság párt politikusa.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 15. 13:35

Ő a jogállamiság megsértésének megtestesítője, noha a jogállamiság védelmét hangoztatja – fogalmazott Pawel Jablonski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökével kapcsolatban.

A volt külügyminiszter-helyettes egy lapinterjúban arról beszélt, hogy Jourová viselkedése megerősíti azt a tézist, amelyet a Jog és Igazságosság politikusai évek óta hangoztatnak, miszerint az európai jogállamiság normáiról szóló történetek pusztán politikai eszközként szolgáltak.

„Végül is semmi sem változott a lengyel jogban. Nem születtek új határozatok, és az EU által keményen bírált törvények továbbra is hatályban vannak. Egyetlen alapvető változás történt, a kormány változott. És az új kormány elkezdte megszegni a törvényt. Törvénytelenül nevez ki és bocsát el, rúg ki embereket. Ez történik az ügyészségen, a bíróságokon, a médiában. Ugyanazokkal a törvényekkel, amelyeket most durván megszegnek, az Unió tisztviselői dicsérik ezt a kormányt, és meggyőzik őket arról, hogy minden rendben van. Ha a törvény mint olyan irreleváns, akkor ez a jogállamiság súlyos válságát mutatja az Európai Unióban. A törvényeket ugyanis aszerint ítélik meg, hogy melyik politikai párt van hatalmon. Ez a legegyértelműbb példa arra, hogy az Unióban hogyan sérülhet a jogállamiság”

– fogalmazott a jobboldali politikus, aki szerint ezért nem foglalkozik az Európai Bizottság azokkal a dolgokkal Lengyelország esetében, amelyek súlyosan jogsértőek. Pawel Jablonski. Véleménye szerint itt sokkal többről van szó, ami az egész Európai Uniót érinti.

„Az Unióban hatalmon lévő liberális és baloldali pártok egyértelmű célja, hogy az Uniót 27 szuverén, különálló, de együttműködő államból álló nemzetközi szervezetből egyetlen központilag irányított államhoz hasonlóvá alakítsák át. Ez egy olyan szervezet lesz, amely teljesen nélkülözi az állampolgári ellenőrzést, nélkülözi az alapvető demokratikus mechanizmusokat. A szervezetet brüsszeli tisztviselők irányítanák, akik olyan nagy országok, mint Németország és Hollandia parancsára tennék a dolgukat. A polgárokat megfosztják a kormány ellenőrzésétől és megváltoztatásától. Ennek elősegítése érdekében Lengyelországban is kormányváltásra volt szükség”

– mondta a PiS politikusa. Hozzátette, hogy ezt a változást tisztességtelen eszközökkel akarják végrehajtani. – Ez egy teljesen elszánt csoport, amely nem törődik a jogállamisággal és a demokráciával. Számukra csak a hatalom számít, beleértve a politikai hatalmat is, amelyet meg akarnak tartani és fetisizálni, mindent meg akarnak tenni, hogy azt soha többé senki ne vehesse el tőlük – jegyezte meg Pawel Jablonski.

 

POLITIKA

Címkék:

eu, pis, poland