A koronavírus-kereső kutyáké a jövő?

A chilei rendőrség forradalmi módszerrel szeretné azonosítani a koronavirusos fertőzötteket: kutyákkal. Az eddig drogkeresére használt ebeket most arra tanítják, hogyan szagoljanak ki egy vírust.

HOT TUDOMÁNY 2020. AUGUSZTUS 1. 14:29

Drog és bombakereső kutyákat képeznek át Chilében, hogy képesek legyenek felderíteni a koronavírusos fertőzéseket a betegség kezdeti szakaszában. A kiképzés lényege, hogy az ebek a betegek izzadtságából meg tudják mondani, hogy fertőzöttek-e az egyének, akiket így azonnal lehet teszteltetni és megakadályozni a további fertőzéseket.

A programban jelenleg négy kutyával kísérleteznek, labrador-golder retriver keverékekkel, amiket utána iskolákban, parkokban, reptereken és egyéb zsúfoltabb területeken fognak bevetni. „Azt akarjuk elérni, hogy ezek a kutyák – eleinte négyen a felkészítőikkel – életeket mentsenek”, fogalmazott Christian Acevedo Yanez alezredes.

A kísérletet a korábbi brit sikerek ihlették, miután kormánytámogatással a London Shcool of Hygiene and Tropical Medicine sikeresen kiképzett több kutyát is arra, hogy szagminta alapján felismerje a Covid-19-es betegeket.

De nem csak felderítésre hanem rendfenntartásra is számíthatunk négylábó segítőkre, ha nem is úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Szingapúrban Spot névre hallgató robot-kutyákat helyeztek ki a parkokba, amik képesek felmérni az emberek közötti távolságot és beazonosítani a nagyobb csoportosulásokat és felszólítani az embereket a kötelező távolságtartásra. A rendszer olyan sikeresnek bizonyult, hogy a robotok több parkban is kihelyezésre kerültek és csúcsidőben erősítést is kapnak, hogy biztosítsák a fertőzések elkerülését.

HOT TUDOMÁNY

Címkék:

chile, covid, dogs, singapore, sniff, spot, uk