Újabb családpolitikai intézkedésről dönthet a kormány

Újabb családpolitikai intézkedésről dönthet a kormány

Az első gyermek után 15, míg a második után az eddigi 12 helyett 18 hónapot maradhassanak otthon a szerbiai anyák, erről határoz az idén a szerb kormány. A családpolitikai miniszter szerint a hivatalos döntés az év közepéig megszülethet.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 1. 16:39

Többet legyenek együtt a családok

A szerb államvezetés arra törekszik, hogy könnyítse a családok életét, ezáltal pedig ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen vállaljanak gyermeket. A kormány a tervek szerint még az év közepéig dönt arról, hogy megemeli a szülési szabadság hosszát az anyák vagy esetleg az apák részére. Az államfőtől származó javaslat szerint az első gyermekkel 15, míg a másodikkal 18 hónapot lehet otthon maradni. Eddig ez 12 hónap volt.

A szerb családpolitikáért felelős miniszter a szerb közmédiának nyilatkozva elmondta: a cél, hogy több időt tudjanak a szülők a gyermekeikkel lenni. Darija Kisic Tepavcevic hozzátette: ez az intézkedés is a balkáni ország gazdasági erejét bizonyítja még a mostani válságokkal teli időszakokban is. A számítások szerint a költségvetésből ugyanis további 8,4 milliárd dinárt, azaz 71 és fél millió eurót szánnak a döntés végrehajtására.

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt években már az állam megemelte a harmadik és a negyedik gyermek után járó szabadságot is. Ezekben az esetekben 24 hónapot tölthet otthon a családjával az édesanya vagy esetleg az édesapa. Mint fogalmazott a döntést támogatták az érintett szülők is, évekkel korábban már jelezték az ország vezetői felé, hogy szeretnének hosszabb ideig a világra jövő gyermekeikkel maradni, s csak később kelljen visszamenni dolgozni.

Érdekvédelmi szervezet: nem kell dönteni a munka és a gyermekvállalás között

Az édesanyák érdekvédelmi szervezete is kiáll a javaslat mellett. Közölték: azzal, hogy növelik a szülési szabadság hosszát a családok számára könnyebbé teszik a munkavégzés a gyermekvállalás összehangolását. Így nem kell feltétlenül dönteni, hogy családot alapítanak vagy dolgozni mennek, s nem kell már egy év elmúltával azon törni a fejét senkinek, hogy vajon ki vigyáz majd a gyerekre, ha az anya vagy az apa visszamegy dolgozni. Segítség lesz ez a gyakorlatban is, mert Szerbiában kevés a bölcsődei hely.

Problémát jelent az országban az is, hogy a fiatalok többször nagyobb városokban vállalnak munkát, távol kerülve ezáltal a szülői háztól. Így nincs lehetőség arra sem, hogy a nagyszülők vigyázzanak a gyermekekre.

„Ez az intézkedés minden bizonnyal azt jelenti, hogy a hatóságoknak sikerült megérteniük a munka és a szülői szerep összehangolásával kapcsolatos problémákat, amely így egyszerűen megoldódik” – áll az érdekvédelmi szervezet közleményében.

Hazahívnák a külföldre vándorolt szerbeket

Az év végi interjújában Aleksandar Vucic szerb elnök is megerősítette, hogy megemelik az otthon töltött idő hosszát az édesanyák számára. Szükség is van erre, hiszen az októberi népszámlálás adatai szerint egy évtized alatt 7 százalékkal csökkent az ország lakossága, habár az államfő szerint mégsem olyan mértékű a népességfogyás, mint a régió más államaiban.

Mint arról a V4NA korábban már beszámolt a 2022-es összeírás alapján 6,7 millióan élnek Szerbiában. Az adatok azt mutatják, hogy csaknem félmillióval csökkent a lakosság száma egy évtized alatt.

kép: Screenshot/Instagram

A szerb államvezetés célja, hogy megállítsa a népességcsökkenést, és nem titkolt vágya Belgrádnak az is, hogy a korábban külföldre távozott szerbeket hazacsábítsák.

„A családoknak megvan a jövőjük, az emberek visszatérnek a hazájukba, nálunk volt a legkisebb a népességcsökkenés” – mondta Vucic.

Az elnök szerint fontos a családok támogatása, és azon belül pedig az édesanyáknak kell segíteni, de Aleksandar Vucic szerint fontos a gyárak nyitása, az új munkahelyek teremtése, valamint a bérek és a nyugdíjak emelése is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

aleksandar vucic, baby, demographic, serbia