A kormány migrációs csomagjai ösztönzik az illegális migránsok beáramlását – hívja fel a figyelmet az ellenzék

A kormány migrációs csomagjai ösztönzik az illegális migránsok beáramlását – hívja fel a figyelmet az ellenzék

Az ellenzéki pártok szerint a szövetségi kormány rendre olyan intézkedéseket vezet be, amelyek tovább ösztönzik a bevándorlók Németországba áramlását, ráadásul a szociális rendszernek köszönhetően még dolgozniuk sem kell a pénzért.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 14. 14:38

Minden oldalról éles bírálat érte az Olaf Scholz kancellár vezette német szövetségi kormányt a migrációs politikája miatt. Philipp Amthor, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint a szociáldemokratákból, a zöldpártiakból és a liberálisokból álló kormánykoalíció rossz úton jár a migrációs politikában, mert

úgy vélték, hogy a koronavírus-járvány után magától megszűnik az illegális határátlépések problémája, ami alapjaiban hibás gondolat volt.

A CDU politikusa az interjúban súlyos mulasztásokkal vádolta a kormányt, mert szinte semmit sem tett az illegális belépések visszaszorításáért. Az év eleje óta egyébként több mint harminchatezer migráns lépett be Németországba engedély nélkül, ami 47 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az illegális határátlépések ráadásul növekvő tendenciát mutattak idén,

a jelentés szerint míg az év első hónapjában 4400 bevándorló lépett be engedély nélkül a Német Szövetségi Köztársaság területére, addig júliusban 6900-an.

A legtöbb migráns a balkáni útvonalon keresztül érkezik Németországba. Legtöbbjük Szíriából, Afganisztánból, Törökországból, Irakból és Tunéziából érkezett. Idén a cseh-német határ az embercsempészek és az illegális migránsok legújabb kapujává vált, az ide érkező bevándorlók száma pedig egyre csak növekszik. Philipp Amthor amiatt is élesen kritizálta a kormány migrációs politikáját, mert rendre olyan intézkedéseket vezet be, amelyekkel tovább ösztönzi a bevándorlókat, hogy Németországban kezdjenek új életet. Azt mondta, hogy

„a szövetségi kormány STOP jelzés helyett meghívótáblákat helyez ki, és további könnyítésekkel megteremti az alapot az illegális németországi tartózkodáshoz”.

A CDU ezért azt követeli – szövetségesével, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt – hogy a kormány tegyen egyértelmű különbséget a legális és illegális beutazás között, és célzott kitoloncolásokat is hajtson végre, ha nincs jogalapja a tartózkodásnak. Németországban ugyanis eddig sem működött az elutasított menedékkérők visszatoloncolása a származási országukba, egy törvényjavaslat szerint pedig azok a migránsok, akik nem kaptak menedékkérelmet, tartósan az országban maradhatnának – ha rendelkeznek türelmi engedéllyel és jól beilleszkedtek. A rendelkezés lehetőséget adna azoknak a migránsoknak, akik legalább öt éve élnek Németországban türelmi engedéllyel, hogy örökre az országban maradhassanak – ez pedig csak egy a sok javaslat közül, amellyel ösztönözni kívánják a külföldiek beáramlását.

Mint az nemrég kiderült, a szövetségi kormány mindhárom tagja, a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok már akkor megegyeztek erről, amikor még csak a koalíciós tárgyalások folytak.

Olaf Scholz német kancellár már a megválasztása utáni napokban sem rejtette véka alá a céljait. Azt mondta, hogy “Németország bevándorlóország, ezért legfőbb ideje, hogy “bevándorlási és integrációs társadalomként” tekintsen magára”. A programjában az szerepelt, hogy “meg kell könnyíteni a migránsok számára a német állampolgárság megszerzéséhez vezető utat, mert így lehet megteremteni a teljes körű politikai részvétel és a jobb beilleszkedés lehetőségét”.

A szövetségi kormány azóta több olyan intézkedést vezetett be, amelyek segítségével a nem dolgozó migránsokat is ellátják az adófizetők pénzéből, sőt, sok esetben a munkanélküli bevándorlók annyi pénzt kapnak havonta, mint amennyit a németek megkeresnek a munkahelyükön. “Jelenleg 900 ezer illegális migráns tartózkodik Németországban, akiket az adófizetők látnak el és csak idén további 9 milliárd eurót osztanak szét külföldön” – fakadt ki korábban az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali pártból Gottfried Curio az egyik parlamenti ülésen.

Gottfried Curio a napokban is hasonló őszinteséggel bírálta elsősorban Nancy Faeser belügyminiszter intézkedéseit. Curio szerint Faeser „szünet nélkül folytatja Angela Merkel korábbi kancellár örökségét: az ország kapuit a lehető legtágabbra nyitva tartja az illegális migránsok előtt”.

„Különösen a szíriaiak és az afgánok hét, illetve nyolc tranzitországon keresztül jutnak el Németországba. Ezek az emberek jogilag nem menekültek”

– hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy Németország messze nem az első legbiztonságosabb állam, ezért nem is kötelessége befogadni valakit, aki több biztonságos országon is átutazik, mire a német határokhoz érne. Az AfD parlamenti frakciója ezért felszólította a kormányt, hogy rendeljen el végre határellenőrzést és a jogtalanul Németországban tartózkodókat azonnal toloncolja ki. „Németországnak deportáló országgá kellene válnia” – fogalmazott Gottfried Curio.

NAGYVILÁG

Címkék:

critics on political elite, germany, illegal migration