Erősödik az illegális migráció a rendőrség adatai szerint

47 százalékos növekedést tapasztalnak a hatóságok a tavalyi évhez képest, a legtöbb illegális határátlépő Szíriából és Afganisztánból érkezett.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 13. 17:36

A szövetségi rendőrség az illegális határátlépések számának erőteljes növekedését regisztrálta. Az év eleje óta több mint harminchatezer migráns lépett be engedély nélkül Németországba – derül ki a helyi biztonsági hatóságok bizalmas dokumentumából, amely a Welt am Sonntag birtokába került. Az előző év azonos időszakához képest ez 47 százalékos növekedésnek felel meg.

A jelentés szerint míg az év első hónapjában 4400 bevándorló lépett be engedély nélkül a Német Szövetségi Köztársaság területére, addig júliusban 6900-an.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a legtöbb migráns a balkáni útvonalon keresztül érkezik Németországba. Legtöbbjük Szíriából, Afganisztánból, Törökországból, Irakból és Tunéziából érkezett. A számok várhatóan az EU külső határainál is növekedni fognak. Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex júliusban mintegy harmincötezer migránst regisztrált az uniós és schengeni határokon. Az előző év azonos időszakában ez a szám 20 700 volt.

A tömeges illegális migráció fokozódását érzi a görög kormány is, amely nemrég arról döntött, hogy a korábban épült 40 kilométeres kerítést most tovább építi a Törökországgal közös határán. Az eredetileg 2012-ben épített kerítést legutóbb 2021-ben hosszabbították meg, egy évvel azután, hogy menedékkérők tízezrei próbáltak Görögország északi határán keresztül az Európai Unióba jutni, amikor Törökország közölte, hogy nem akadályozza meg őket ebben többé. A rendőrség adatai szerint idén az év első hét hónapjában a hatóságok 7484 menekültet és migránst tartóztattak fel, ebből 3554-et Evroszon.

A 40 kilométeres kerítést további 140 kilométerrel fogják meghosszabbítani. A kormány emellett további 250 határőr felvételét és a térségben lévő megfigyelőrendszerek korszerűsítését is tervezi.

De Olaszország is megszenvedi az egyre fokozódó migrációt. Francecsa Totolo olasz újságíró a Twitteren tett közzé egy felvételt, amelyen az látszik, amint fiatal férfiak diadalittasan Allahot dicsőítik a csónakjukban, miközben illegálisan belépnek az olasz felségvizekre – a tapasztalatok szerint úti okmányok nélkül.

Nem ritkán az illegális bevándorlók jól öltözöttek, okostelefonokkal rendelkeznek és egészségesnek tűnnek, illetve legtöbbször olyan országokból érkeznek, ahol nem dúl háború. Ezek a magukat menekültnek tituláló személyek sok esetben valójában leleményes, kényelmesebb életet kereső gazdasági bevándorlók, akik pusztán azért érkeznek az Európai Unióba, hogy a szociális ellátórendszeren élősködjenek, míg a valódi menekültek a hazájukban várnak a nemzetközi segítségre. “Se gyerekek, se nők, se idősek. Csak egy hadseregnyi ember, akik növelni fogják a bűnözést Olaszországban” – írja Francesca Totolo olasz migrációra szakosodott újságíró a Twitteren.

NAGYVILÁG

Címkék:

borders, eu, illegal migration, migration