Az albánok örülnek, Amerika elégedett, a szerbek győztek

Az albánok örülnek, Amerika elégedett, a szerbek győztek

Albin Kurti pártja szerint Szerbia elveszítette az esélyét, hogy a helyi polgármestereken keresztül befolyásolhassa az ottani szerbek életét. Belgrád álláspontja szerint a bojkott győzött, míg a pristinai amerikai nagykövetség úgy véli, sikerült a koszovói alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban lebonyolítani a voksolást. Vasárnap a választópolgárok mindössze 3,47 százaléka járult a konténerekben felállított urnákhoz a Koszovó északi részén rendezett választásokon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 24. 13:14

Az albánok Szerint Szerbia nem élt a lehetőséggel

„Szerbia hivatalosan is elveszítette a lehetőségét annak, hogy megválasztott képviselői által befolyása legyen Koszovóban” – véli az Önrendelkezés nevű koszovói albán párt frakcióvezetője.

Mimoza Kusari Ljilja szerint pont ez a tény teszi majd emlékezetessé a vasárnapi voksolást.

A politikus a Twitteren osztotta meg gondolatait, arra reagálva, hogy korábban a szerb miniszterelnök úgy fogalmazott, a választásokkal kapcsolatban, hogy

„Európa utolsó gettóját is legalizálták és legitimálták”.

Ana Brnabic kritikával illette a választások megszervezésének módját is, a szavazópolgároknak ugyanis rögtönzött konténerekben kellett leadniuk voksaikat.

Mimoza Kusari Ljilja szerint Szerbiának egyetlen eszköze maradt Koszovóban, a „bandáik, melyekkel már korábban is terrorizálta a koszovói szerbeket”. Az albán politikus úgy fogalmazott, késett ez a nap, de most végérvényesen elérkezett.

Amerika szerint megfelelőek voltak a körülmények

A koszovói alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban bonyolították le a vasárnapi észak-koszovói választást – értékelt a pristinai amerikai nagykövetség. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, amiért nem használta ki minden párt a felkínált, általuk demokratikusnak nevezett lehetőséget.

A Twitteren is közzétett reakciójuk szerint az Egyesült Államok támogatja a sokoldalú, befogadó, többnemzetiségű demokráciát Koszovóban, és a választásokat, melyek mindezt megalapozni hivatottak.

„Sajnáljuk, amiért nem használta ki minden párt a részvétel lehetőségét. A választásokon való részvétel azt segíti, hogy a közösséget egy arra felhatalmazott ember vezesse. A választójog gyakorlása a kulcsa a demokratikus társadalomnak” – olvasható a közleményben.

Az Egyesült Államok pristinai képviselete egyúttal elismerően szólt a koszovói erők munkáját illetően, mellyel igyekeztek megteremteni a voksolás körülményeit. Köszönetüket fejezték ki a koszovói rendőrségnek, az EULEX-nek és a KFOR-nak, amiért biztosították a helyszíneket.

„Folytatjuk az együttműködést az érintett felekkel a következő lépésekkel kapcsolatban, és ismételten felhívjuk a figyelmet az Ohridi megállapodásban foglaltak alkalmazására” – írja a pristinai amerikai nagykövetség.

Szerbia szerint a bojkott nyert

Az Egyesült Államok által megfelelőnek értékelt körülményekkel azonban Belgrád korántsem volt elégedett. Ana Brnabic fent említett Twitter-bejegyzésének képein is jól látható: a választópolgároknak olyan konténerekben kellett leadniuk voksukat, melyeket fegyveres rendőrök és katonai autók őriznek.

A szerbek arra is felhívták a figyelmet, hogy a választási részvétel rendkívül alacsony, mindössze 3,47 százalékos volt. Ez a korábbi, 2021-es voksolással összehasonlítva azt jelenti, hogy a most jegyzett teljes részvétel is messze elmarad attól a szavazatszámtól, melyet korábban a szerb indulók kaptak. Mint arról a V4NA korábban beszámolt, a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a részvételtől nem csak a szerbek, hanem az albánok jelentős része is távol maradt.

„Albin Kurti miniszterelnök és Pristina több hónapos kampányolása a választások mellett elesett, s a szerb kisebbség által képviselt távolmaradás nyert” – fogalmazott a politikus.

kép: Koszovó-ügyi Iroda

Szintén Petkovic a szerb közmédia hétfő reggeli műsorában korábbi véleményét megerősítve azt mondta

„A szavazóládák üresek maradtak, ez a legfőbb mutatója Albin Kurti és a nemzetközi közösség vereségének és bukásának, valamint a szerb egység győzelmének.”

Arra a kérdésre, hogy mi várható Észak-Koszovóban azt követően, hogy a többségében szerbek lakta községek élére albán vezetők kerülnek, Petkovic azt felelte, még hangsúlyosabbá vált a Szerb Önkormányzatok Közösségének szükségessége, hogy nincs továbblépés, amíg Pristina nem teljesíti legfontosabb kötelezettségét.

A Koszovó északi részén megtartott rendkívüli önkormányzati választáson a több mint 45 ezer szavazásra jogosult polgár közül mindössze 1 567 albán és 13 szerb vett részt. A részvételi arány így mindössze 3,47 százalékos volt. A pristinai hatóságok azért szervezték meg a voksolást, mert korábban az ezen községeket vezető szerb polgármesterek, az őket érő nyomás és elégedetlenségük jeléül, lemondtak a tisztségükről. A koszovói vezetés ezt az űrt kívánta a mostani szavazással betölteni.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

election, kosovo, petkovic, serbia