"Békés politikai felkelés zajlott Koszovóban"

"Békés politikai felkelés zajlott Koszovóban"

Békés politikai felkelés zajlott Koszovóban, a szerbek valódi párbeszédet akarnak, nem kényszermegoldásokat – mondta Aleksandar Vucic szerb elnök a vasárnapi, észak-koszovói rendkívüli választásokat értékelve.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 24. 15:54

Vucic: A szerbek fegyelmezett és felelős módon fejezték ki akaratukat

„Békés politikai felkelés zajlott Koszovóban” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a szerb elnök.

Hozzátette: a Koszovó északi községeiben élő szerbek bebizonyították, nem kérnek a kényszerből és az erőltetett megoldásokból csak azért, hogy dicséretet kapjanak Brüsszelből vagy Washingtonból.

kép: Facebook

A koszovói választások tanulságait négy pontban összegezte. Azt mondta, a választások Albin Kurti koszovói miniszterelnök és a Kvinta-országok bukását jelentik, azokét, akik biztatták Kurtit és hazudtak maguknak, mondván Észak-Koszovóban a szerb bűnözői bandák jelentik a problémát. Azt is kiemelte, hogy példa nélküli Európában, hogy csak az egyik félnek szerveznek választást, amin a leginkább érintett nemzetiségnek csak a 0,029 százaléka mond véleményt. Harmadik pontként rámutatott arra, hogy a választásoktól való távolmaradásával a szerb nép fegyelmezett és felelős viselkedésről tett tanúbizonyságot.

Legfontosabb üzenetként pedig az érdemi párbeszéd hiányát jelölte meg. „Nem beszélgetünk, hanem papírokat erőltetnek ránk, melyek mindig Pristina javát szolgálják”

– fogalmazott Vucic.

Új politikai valóság

A szerbek 99,97 százaléka kifejezte elkötelezettségét Szerbia mellett, és rámutattak arra, hogy a Nyugat nem hallgatja meg őket.

„A szerbek gyakorlatilag egy népszavazás eredményét mutatták fel, mellyel közölték, melyik országban élnek, és kit nem akarnak látni Koszovó északi részén.” – mondta a szerb elnök.

Vucic szerint a vasárnapi eredmények egy teljesen új politikai valóságot képviselnek:

„Kurti most azt hiszi, 400 szavazat elég ahhoz, hogy vezesse Észak-Mitrovicát. Bármit megtehet, de ezek után ne várjon semmit a szerbektől.”

A szerb elnök emlékeztetett: több szavazóhelyen teljesen üresek maradtak az urnák, egyetlen választó sem adta le voksát. Arra is rámutatott, hogy sem az EBESZ, sem az Európai Megfigyelő Misszió nem figyelte a választásokat Koszovó északi részén.

kép: Facebook

Elmélyülhet a válság

Vucic a folytatással kapcsolatban azt mondta, attól tart, egy sokkal mélyebb válság következhet. Hangsúlyozta, Szerbia továbbra is az európai úton kíván járni, de sokkal komolyabb párbeszédre van szükség a felek között.

„Attól tartok, hogy ez egy sokkal mélyebb válság kezdete, és ezért azok a hibásak, akik soha nem akarták meghallani Belgrádot vagy azt, mit éreznek a szerbek.” – fogalmazott Aleksandar Vucic.

A szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök egyébként legközelebb május 2-án találkozik Brüsszelben. Miroslav Lajcak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott elmondta, a fő téma a most lezajlott választások értékelése mellett a Szerb Önkormányzatok Közösségének megalakítására fog vonatkozni, a bejelentések szerint az első alapokmány tervezetének bemutatására is sor kerül majd.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, lajcak, pristina, serbia, vucic