Betiltanák robbanómotoros fűnyírókat és láncfűrészeket az államban

A baloldali politikusok betiltanák a motoros fűnyírókat és láncfűrészeket a környezetvédelem érdekében

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 28. 13:11

Minnesota állam törvényhozásának két demokrata tagja, Heather Edelson és Jerry Newton képviselők nemrég a benzines láncfűrészek és fűnyírók betiltását javasolta az állam teljes területén.

A Fox News szerint a tilalom 2025. január 1-jén lépne életbe, és minden olyan gépre vonatkozna, amely 19 kilowattos, vagy legfeljebb 25 lóerős teljesítményű motort használ. Az olyan általánosan használt kertépítő eszközök, mint a fűnyírók, lombfúvók, sövénynyírók, láncfűrészek, fűszegélynyírók, zsinórvágók és bozótvágók, mind tiltottak lennének e meghatározás szerint.

A tervezetet azok után nyújtották be, hogy Tim Walz minnesotai kormányzó aláírta a demokraták által támogatott törvényt, amely előírja, hogy 2030-ra az áramtermelés 80 százalékban, 2040-re pedig 100 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

Minnesota mellett több más, demokrata vezetésű város és állam is javaslatot tett a környezetszennyezőnek ítélt eszközök, gáztűzhelyek és készülékek betiltására. Gavin Newsom 2021-ben hasonló törvényt írt alá Kaliforniában, amely 2024-től betiltja a robbanómotoros fűnyírókat és lombfúvókat. 2021 decemberében Bill DeBlasio, New York akkori polgármestere aláírta azt a törvényt, amely előírja, hogy 2027-ig az új épületekben tiltsák be a gáztűzhelyeket, és az összes új épületben csak elektromossággal működő eszközöket lehet használni.

Januárban Kathy Hochul, New York kormányzója bevezette a New York-i lakásépítési paktumot, amely a gáztűzhelyek, olajkályhák és vízmelegítők betiltását tartalmazza az új lakásokban.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, januárban új ellenséget találtak maguknak a klímavédelem élharcosai, akik a gáztűzhely használatát is megtiltanák az embereknek. Ezt a kijelentést Richard Trumka Jr., az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának biztosa tette, aki arra figyelmeztetett, hogy a gáztűzhelyek rejtett veszélyeket hordoznak magukban. Szerinte ennek a mindennapi használati eszköznek túl nagy a károsanyag-kibocsátása, ráadásul összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma kialakulásával is.

“Bármilyen lehetőség terítéken van. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet biztonságossá tenni, be kellene tiltani” – mondta Trumka egy interjúban.

A biztos emellett azt is kijelentette, hogy a CPSC fontolóra veszi a készülékekre vonatkozó kibocsátási normák bevezetését, ha valami oknál fogva mégsem sikerülne megszüntetni a gáztűzhelyek gyártását vagy importját. A jelentést és a gáztűzhelyek szabályozására tett kísérletet döbbenet, felháborodás és kétely fogadta, mivel az amerikaiak mintegy negyven százaléka használja az otthonában, a legtöbb lakásban a legalapvetőbb berendezések közé tartozik.

Maga az ötlet egyébként nem a semmiből pattant ki a CPSC biztosának fejéből. Decemberben több demokrata képviselő és szenátor is levelet küldött a CPSC elnökének, Alexander Hoehn-Saricnak, amelyben arra kérte a termékbiztonsági bizottságot, hogy tegyen lépéseket a gáztűzhelyek szigorúbb szabályozása érdekében. A demokraták akkor azzal érveltek, hogy az afroamerikaiaknak, a latinoknak és az alacsony jövedelmű háztartásokban élőknek aránytalanul nagy légszennyezést kell elviselniük a magasabb jövedelműekhez és a fehér bőrűekhez képest.

A klímaharcosok legújabb őrülete természetesen nem maradt felháborodás nélkül.

“Több mint negyvenmillió amerikai háztartás használ gáztűzhelyet. Ilyen alapvető dolgokról nem szabadna néhány embernek dönteni, soha nem lett volna szabad ekkora hatalmat a bürokraták kezébe adni. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek az időszaknak”

– jelentette ki a közösségi oldalán Gary Palmer alabamai republikánus képviselő.

NAGYVILÁG

Címkék:

democrats, enviromental friendly, united states of america