Bliccelni akart a migráns, vérengzés lett a vége

Bliccelni akart a migráns, vérengzés lett a vége

Jelenleg naponta 1500 migráns érkezik, akik közül a határőrök csak minden harmadik migránst tartóztatnak fel. Más szóval, csak szeptemberben mintegy negyvenezer menedékkérő áramolhatott Németországba – mondja a Német Rendőrszakszervezet elnökhelyettese.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 2. 11:58

Az újabb késelés Drezdában történt, amikor egy 23 éves szíriai migráns bliccelni akart, ezért a busz sofőre nem engedte felszállni. A fiatal migráns őrjöngeni kezdett, majd elővett egy kést, előbb kiszúrta a busz kerekét, majd hasba szúrta a jegyellenőrt is, aki megpróbálta lenyugtatni a szíriai férfit. A rendőrség szerint a 34 éves áldozatot súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a támadója pedig egy biciklire szállt és elmenekült a helyszínről. Később azonban sikerült letartóztatni az őrjöngő migránst.

Nem sokkal ezelőtt egy ennél is véresebb eset történt Ludwigshafenben, akkor egy szomáliai migráns hidegvérrel lemészárolt két embert az utcán, majd egyikük karját le is vágta. A férfi a támadások alatt állítólag Allahot dicsőítette, ezért a Rajna-vidék-Pfalz tartományi bűnügyi hivatal is nyomoz az ügyben és azt próbálják kideríteni, hogy a támadás hátterében állhat-e vallási vagy politikai indíték. A késes támadás halálos áldozatainak boncolása során kiderült, hogy a 35 éves férfi a nyakán és a tüdején szerzett halálos sebeket. A 20 éves férfi pedig a mellkasán szenvedett olyan sérüléseket, hogy esélye sem volt a túlélésre. Az egyik áldozat apjának végig kellett néznie fia haláltusáját az utcán. A szomáliai támadó egyébként egy közeli drogériába menekült a hidegvérű gyilkosság után, ahol egy 27 éves férfit is súlyosan megsebesített. A rendőrök végül úgy tudták megállítani a bevándorlót, hogy lelőtték.

Mindeközben Németországban tárt karokkal várják a bevándorlókat. Manuel Ostermann, a Német Rendőrszakszervezet szövetségi elnökhelyettese nemrég arról számolt be, hogy jelenleg naponta 1500 migráns érkezik, akik közül a határőrök csak minden harmadik migránst tartóztatnak fel. Más szóval csak szeptemberben mintegy negyvenezer menedékkérő áramolhatott Németországba. Az ukránok nem szerepelnek ezekben a statisztikákban, az érkezők Afganisztánból, Szíriából és Észak-Afrikából származnak.

Az októberi számokról egyelőre nincs adatuk a rendőrüknek, az eddig készült havi jelentéseket ugyanis már nem kapják meg – legalábbis ezt mondja Manuel Ostermann, aki szerint Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter hazudik, amikor cáfolja ezt.

A migrációs elemző jelentésben pedig olyan információk szerepelnek, amelyekre óriási szüksége lenne a hatóságoknak, például hogy milyen útvonalakon jutnak el a migránsok Németországba vagy hogy hányan érkeznek a határhoz és milyen közlekedési eszközöket használnak. „A szövetségi kormány migrációs politikája a válság közepette nem is lehetne rosszabb. Ez ismét egy humanitárius és biztonsági kudarc” – kommentálta az ügyet Ostermann.

Európában az elsőszámú célpont ma Németország, a balkáni útvonal mellett – amely Szlovénián, Ausztrián és a Cseh Köztársaságon keresztül Bajorországban és Szászországban végződik – a helyzet a svájci határon is egyre rosszabb és rosszabb.

Ott a határőrök jelenleg hetente közel ezer illegális belépést regisztrálnak. Az elfogottak többsége fiatal afgán, akik Ausztriából busszal érkeznek Svájcba, majd az ottani hatóságok továbbítják őket Németországba. A svájciak még speciális vonatokat is használnak erre a célra.

Mindez a német önkormányzatoknak jelent óriási kihívást, hiszen a legtöbb városban már megteltek a befogadóhelyek. Cottbus például nemrégiben belépési tilalmat rendelt el, és ezzel nincs egyedül. Még Berlinben is, ahol a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldali Párt is rendszeresen hangsúlyozták, hogy szívesen fogadnak be még több menedékkérőt és már megkongatták a vészharangot a kapacitások kimerülése miatt. A hivatalos adatok szerint egyébként az idén érkezett migránsok csaknem hetven százaléka fiatal férfi volt, ebbe a statisztikai hivatal nem számolta bele az ukrán menekülteket.

Az is beszédes adat, hogy a Németországba érkezett migránsok több mint nyolcvan százaléka negyven évnél fiatalabb, és több mint ötven százalékuk harminc évnél fiatalabb.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, illegal migrants, stabbing