Eltörölnék az anyák napját, "szülők napja" lenne helyette

Újabb kísérlet az "anya" és "apa" szavak eltörlésére.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 13. 11:33

Óriási felháborodást keltett Kanadában egy québeci iskola, amiért az anyák és apák napja helyett a befogadóbb „szülők napját” akarták megrendezni.

A vita azután kezdődött, hogy a Radio X műsorvezetője, Dominic Maurais megosztott egy képernyőképet egy olyan e-mailről, amelyet a Quebec City-i École de la Chanterelle iskola 2. osztályos diákok szüleinek küldtek, és amelyben a tanárok kifejtik, hogy „figyelembe véve diákjaink családjainak heterogenitását idén úgy döntöttünk, hogy nem ünnepeljük az anyák napját és az apák napját. Ennek ellenére szeretnénk még az év vége előtt elismerni önöket, így meg fogjuk tartani a szülők napját”.

A tanárok lépése az anyák napjának és az apák napjának eltörléséről felháborodást váltott ki a közösségi médiában, sok québeci nevezte a lépést értelmetlennek.

A Centre de services scolaire de la Capitale (CSS) iskolakörzet ezután közleményt adott ki, amelyben magyarázkodni kezdett és bocsánatot kért a helyzettel kapcsolatban.

„Tekintettel arra, hogy az osztályainkban tanuló diákok egy részének nincs édesanyja vagy édesapja, vagy nevelőszülőknél élnek, a tanárok úgy döntöttek, hogy inkább úgy ünneplik a szülők napját idén tavasszal, hogy arra kérik a gyerekeket, készítsenek a szülőknek valamilyen ajándékot a kézműves foglalkozásokon. CSS számára egyértelmű, hogy ez a kezdeményezés a tanárok jóindulatú szándékán alapult az osztályukban tanuló diákok családi körülményei miatt. De nyilvánvalóan a kommunikációjuk ügyetlen volt, és lehet, hogy félreértették és félreértelmezték azt, amiért sajnálatunkat szeretnénk kifejezni” – írta a tankerület.

A CSS azt is közölte, hogy az iskola elkötelezett a kommunikációs gyakorlatának javítása mellett.

A kerület nyilatkozatát osztotta a tartomány oktatási minisztere, Bernard Drainville is, aki szerint az anyák vagy apák iskolákból való törlése nem jöhetett és nem is jöhet szóba.

A Québeci Konzervatív Párt vezetője, Eric Duhaime is nyilatkozott az ügyben, mondván, hogy

„A wokizmus mindenhol megtestesül az oktatási intézményeinkben. Azért töröljük el a karácsonyt, mert néhány gyerek muszlim? Töröljük a munka ünnepét, mert vannak munkanélküliek? A húsvét ünneplését a cukorbetegek miatt? Töröljük a Valentin-napot, mert egyesek szinglik? Remélem, hogy ez nem fog megvalósulni”.

Duhaime bírálta Drainville-t is, amiért nem ment elég messzire a válaszával, és felszólította, hogy kommentálja azokat a híreket is, amelyek szerint egy másik québeci iskola is el akarja törölni az anyák napját és az apák napját.

Kanada többi részén lévő iskolák is úgy döntenek, hogy eltörlik az anyák napját és az apák napját, köztük a manitobai Dr. F.W.L. Hamilton iskola, amely úgy döntött, hogy átáll egy befogadóbb gyakorlatra, és nem is voltak hajlandóak bocsánatot kérni az anyák napja eltörléséért.

Azonban nem ez volt az első eset, amikor a liberális döntéshozók megpróbálták eltüntetni az anya és az apa szavakat. Amint arról már a V4NA is beszámolt, Jean-Marc Bonnaffous alpolgármester bejelentette, hogy Marseille városa frissíti az anyakönyvi formanyomtatványokat, a közigazgatási dokumentumokat és a házassági anyakönyvi kivonatokat, hogy az állami törvényekkel összhangban befogadóbbá válljanak.

Addig a nyomtatványokat csupán város egyes kerületeiben frissítették, de most a kezdeményezés részeként az egész városban bevezethetik az új szabályokat, aminek értelmében mostantól anya és apa szavak helyett “Szülő 1” és “Szülő 2” fog szerepelni a város által kiállított összes dokumentumon.

A nyomtatványok módosítása mellett mintegy 300 anyakönyvvezetőt továbbképzésekre küldenek, ahol LMBTQ témában érzékenyítő tréningeken kell majd részt venniük. Sophie Roques alpolgármester szerint az anyakönyvvezetőket a szexuális életmóddal, valamint a nemi identitással kapcsolatos kérdésekben is képzik majd.

Tavaly novemberben Marlène Schiappa francia állampolgárságért felelős delegált miniszter bejelentette, hogy az anyakönyvi űrlapok befogadóbbá válnak az azonos nemű párok számára, és többé nem fogják automatikusan feltüntetni az apát és az anyát.

Alexandre Urwicz, a Homoszexuális Családok Szövetségének elnöke üdvözölte a változást, de azt állította, hogy nyolc évbe telt, mire ez a politika megvalósult, mivel Franciaországban 2013-ban fogadták el a melegházasságról szóló törvényt. A francia parlament azonban már 2019-ben megszavazta, hogy az iskolai űrlapokról töröljék az anyát és az apát, és szülő 1 illetve szülő 2 kifejezésekkel helyettesítsék a kifogásolhatónak ítélt szavakat. Aude Mirkovic jogászprofesszor szerint ezek a rendelkezések igazságtalanok a családok többségével szemben.

“A szülők nem csak törvényes gyámok. Ezeknek a személyeknek konstitutív dimenziójuk az, hogy a gyermek számára jelzik származását, és azok az intézkedések, amelyek törvényes gyámokká degradálják őket, megfosztják ettől a hovatartozástól mind a gyermekeket, mind a szülőket” – állította a férfi.

Az Egyesült Államokban is dolgoznak az anya szó eltűntetését, Joe Biden elnök 6 trillió dolláros költségvetési javaslatában, 200 millió dollárt különítettek el a „szülő emberek” egészségügyi ellátására.

A tervezet szerint 200 millió dollárt kell elkülöníteni az anyák halálozási mutatóinak csökkentésére. Ennek részeként segítséget kell nyújtani a városoknak abban, hogy minden gyermekorvosi rendelőben el lehessen helyezni egy, a gyermekek fejlődésére szakosodott embert, és létre kell hozni terhességi programokat.

Mindezen intézkedésekre azért van szükség, mert az Egyesült Államokban a legmagasabb az anyák halálozási aránya a fejlett országok között, illetve az országon belül is magasabb a feketék, az indiánok, és más színes bőrűek halálozási rátája a felmérések szerint.

A tervezetben azonban az anyákra úgy hivatkoznak, mint “szülő emberek”.

A kifejezést már korábban is többen használták, és a célja, hogy teret engedjenek a nem bináris egyéneknek, akik nem nőként azonosítják magukat, de szülhetnek, vagy szülni akarnak. A költségvetés-tervezet ezen megfogalmazása pedig kimondja, hogy ezentúl nekik is egyértelműen járni fog a jogszabályban foglalt támogatás.

A nemi alapú kifejezések kiküszöbölésére törekvők álláspontja szerint viszont az “anya” kifejezést már túlságosan is összekapcsolták a női nemmel, annak ellenére, hogy a Nemzeti Abortuszjogi Akció Liga állítása szerint “nem csak a cisz nemű nők [magukat nőként azonosító nők] eshetnek teherbe”.

“Biden költségvetése az első ismert alkalom, hogy ez a kifejezés egy szövetségi szintű dokumentumba került be. A költségvetés nyelvezete azonban nem mindig következetes. Egy másik szakaszban, ami a fizetett szabadságra vonatkozik, az anyák munkahelyének a megtartását írják le”, írja a Washington Free Beacon.

A dokumentum más újdonságokat is tartalmaz, Biden költségvetése 1977 óta az első, amely nem hivatkozik a Hyde-féle törvénymódosításra, ami megakadályozza, hogy az abortuszt és az azzal kapcsolatos szolgáltatásokat, ingyenesen lehessen idénybe venni. Ez abból fakad, hogy rengeteg abortuszt támogató jogvédő szervezet gyakorol nyomást az elmúlt időszakban a Biden kormányra.

NAGYVILÁG

Címkék:

canada, gender ideology, lmbtq, trans lobby, united states of america