Nagy bajban vannak a francia gazdák, történelmi szárazság és rágcsálók fenyegetik a termést – videó

Nagy bajban vannak a francia gazdák, történelmi szárazság és rágcsálók fenyegetik a termést – videó

Egy hónapja nem esett az eső az országban, ráadásul az idei év rendkívül melegnek ígérkezik, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza a mezőgazdaságból élőket. Néhány megyében az extrém időjárási körülményeken túl a rágcsálók megjelenése tovább ront a helyzeten, a pockok elrágják a növények gyökereit, ezáltal nem lesz termés és legeltetni sem tudják az állatokat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 22. 14:15

Rendkívüli szárazság fenyegeti a francia mezőgazdaságot, bár még hónapok vannak nyárig, de már most borítékolható, hogy súlyos problémákat fog okozni a csapadék hiánya, az ország nagy részében február elseje óta szinte egy csepp eső sem esett.

A Météo France felhívja rá a figyelmet, hogy az ország történetében eddig még nem volt arra példa, hogy egy hónapon keresztül ne essen az eső, ami a meteorológiai szolgálat szerint a talaj teljes kiszáradásához vezet, pedig a francia termőföld már így is kritikus állapotban van a szokatlanul száraz és meleg 2022-es nyarat követően. Bár a hét folyamán előreláthatóan várható csapadék, a február így is több mint 50 százalékos csapadékhiánnyal zárulhat, ami azt jelenti, hogy az idei február az egyik legszárazabb a meteorológiai mérések 1959-es kezdete óta.

Erre a problémára hívta fel a figyelmet Serge Zaka agroklimatológiai professzor is, aki azt írta a Twitteren, hogy a kisebb csapaék nem pótolja majd a hiányt, ehhez több heten át tartó, folyamatos esőre lenne szükség, legalább 200-250 mm csapadékra, amire egyelőre nincs esély.

A szakember arra is rávilágít, hogy a rendkívüli szárazság miatt gondok lesznek a termőföldek öntözésével is. Az ország déli részén, a spanyol határ mentén fekvő Ariège megyében lévő Montbel-tó vízkészlete tavaly februárhoz képest 80 százalékkal csökkent. Serge Zaka kiemeli, hogy a környéken lévő 36 000 hektárnyi terület öntözését ennek a tónak a vízével oldják meg.

A Météo France kihangsúlyozza, hogy a februári szárazság az ország egész területén lényegesen nagyobb mértékű az ilyenkor megszokottnál, olyan állapotok vannak most, mint amilyen április közepén szokott lenni, tehát két hónappal korábban kezdődött a talaj vízkészletének elapadása. A meteorológiai szolgálat felhívja rá a figyelmet, hogy bizonyos régiók különösen érintettek, példaként említi az ország déli részén lévő Roussillon, Aude és Pyrénées-Orientales régiókat.

Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter a France Info-nak nyilatkozott a helyzetről. Elmondása alapján 2022 júliusa volt a legszárazabb július 1959 óta, ezért a nyár végén a gazdák abban bíztak, hogy csapadékban bő lesz majd a tél és teltöltődnek a talajvíz készletek, ám erre egyelőre nem került sor. Serge Zaka kiemeli, hogy ha a novembertől márciusig tartó időszak alatt nem történik meg a talajvíz utánpótlása, akkor megnő az aszály veszélye, a jelenlegi állás szerint pedig egyelőre nincs esély a 2022-es aszály kompenzálására. Serge Zaka a kialakult helyzetet egy időzített bombához hasonlította, melynek drámai következményei lehetnek.

Márpedig a tavalyi nyár is rendkívül nehéz volt a francia mezőgazdaság számára, az országot történelmi szárazság sújtotta, ami pusztító tűzeseteket eredményezett, amint arról hírügynökségünk beszámolt, az ország nyugati felében több ezer hektárnyi erdős és bozótos terület égett le.

A történelmi méretű szárazság komoly fennakadásokat okozott tavaly nyáron a folyami szállításban is, a Rajna vízszintje annyira alacsony volt, hogy a 2500 tonna kapacitású teherhajókat mindössze 900 tonnával rakták meg, nehogy elérje a hajó feneke a meder alját. A kialakult helyzet miatt a gabonaszállítás szempontjából a legjelentősebb város, Metz folyami kikötőjének a forgalma is jelentősen lecsökkent. A franciák innen éves szinten általában több mint kétmillió tonna gabonát szállítanak a Benelux államokba, Hollandiába és Németországba, ám tavaly nyáron az alacsony vízállás miatt nem tudták a gabonasilókban felhalmozódott mennyiséget elszállítani.

A francia gazdáknak azonban a kedvezőtlen éghajlati tényezőkön túl más ellenségekkel is fel kell venniük a harcot, ezek pedig a pockok. Az ország déli részén lévő Cantal és Corrèze megye gazdáinak életét a rágcsálók is megkeserítik, a TF1-nek nyilatkozott egy gazda, aki elmondása alapján naponta akár száz pockot is elkap a gyümölcsösében, mégsem tud tőlük megszabadulni, mert rengetegen vannak. További gondot jelent, hogy az állat rendkívül gyorsan szaporodik, egy nőstény pocok 21 naponta 4-8 kölyköt fial, így könnyen és gyorsan megsokszorozódik a kolónia. A húsz centiméter hosszú, 100-300 gramm súlyú pocok minden nap a súlyának megfelelő mennyiségű gyökeret fogyaszt el, ami a megtámadott gyümölcsfa pusztulását jelenti.

A BFMTV-nek nyilatkozott egy Cantal megyei gazda, aki elmondta a riporternek, hogy a legelőjét teljesen tönkre teszik a rágcsálók, mert kirágják a fű gyökerét, így az állatainak nem lesz mit enni.

A gazda a rágcsálók elszaporodásának okáért az enyhe telet említi, mivel nem fagyott meg a föld, a pockok zavartalanul tudtak közlekedni a föld alatt. További problémát jelent, hogy betiltották a bromadiolon nevű szert, mivel az nem csak a rágcsálókat irtotta ki, de a háziállatokra is veszélyt jelentett.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

drought, france, no rain, rodents, struggling farmers