Nyugati ultimátum Szerbiának

Nyugati ultimátum Szerbiának

Tisztességtelen ajánlatot tettek az EU, az USA, Németország, Franciaország és Olaszország képviselői a szerb vezetésnek. Amennyiben Belgrád nem fogadja el az általuk kínált koszovói rendezési tervet komoly következményekkel számolhatott volna Szerbia. Aleksandar Vucic, szerb elnök hétfő esti televíziós beszédében elmondta: az ötök többször is fenyegetőztek legutóbbi tárgyalásuk során.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 24. 09:25

Úgy kell táncolni, ahogy a nyugat fütyül

A szerb államfő úgy fogalmazott, a nyugati hatalmak képviselői pénteki belgrádi tárgyalásuk alkalmával már a második mondatukkal azt üzenték: Szerbiának el kell fogadni az európai rendezési tervet Koszovóval kapcsolatban. Ellenkező esetben a szerbek komoly következményekkel nézhetnek szembe. Ezek pedig az európai csatlakozási folyamat megszakítása, a külföldi beruházások leállítása, illetve egy sor további intézkedés, amely az ország kárára lesz – húzta alá a televíziós beszédében Aleksandar Vucic.

„Ezáltal gazdaságilag és politikailag is elvesznénk. Én, mint elnök nem vagyok hajlandó, hogy megengedjem, hogy elszigeteltségbe taszítsák az országot. A mi tervünk, hogy még többet és jobban dolgozzunk, hogy tegyünk a médiajogi rendszer reformjáért. A célunk, hogy mindenben a legjobbak legyünk, eközben pedig megpróbáljuk tárgyalni az albánokkal és az európaiakkal. A néphez szólva azt mondom, nem írtunk alá semmit, csak szemtől-szembe kerültünk az elvárásokkal. A végső szót minderről a nemzet, a parlament és a szerb társadalom mondja majd ki – mondta Vucic.

Mint arról a V4NA korábban beszámolt az EU egy eredetileg francia-német javaslattal oldaná meg a Koszovó és Szerbia közti vitát.

Ez a dokumentum ugyan nyíltan nem várja el Belgrádtól, hogy elismerje déli tartománya függetlenségét, de egy sor olyan kötelezettséget róna rá, amellyel eddig a szerbek nem egyeztek. Így például azt is, hogy nem akadályozzák meg Pristina tagságát a nemzetközi szervezetekhez, vagy elismerik Koszovó szimbólumait.

 

A vízummentésség megvonása is a fenyegetések része volt

 

Az államfő kiemelte: elfogadta, hogy tárgyaljanak az európai megoldási javaslatról, mert Szerbia nem engedheti meg magának, hogy izolálják.

„Megértettem, hogy senki nem hallgat meg minket. Ezzel kell szembenéznünk. Megtehettem volna, hogy azt mondjam, menjenek ki a szobából (a nyugati hatalmak képviselői – a szerk. megjegyzése), nem tárgyalok erről? Igen, megtehettem volna, de annak következményei lettek volna. Napok, s hetek kérdése lett volna, hogy megszüntessék a vízummentességünket az Európai Unió felé. Ezek után pedig nem lett volna több külföldi beruházás, sőt azok is elmentek volna, akik már itt vannak” – nyilatkozta a köztársasági elnök.

Vucic szerint figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy csak a német vállalatok 80 ezer embert alkalmaznak Szerbiában, ehhez jönnek még az amerikaiak, a franciák, s az olaszok.

„Németországgal 8,2 milliárd euró értékű az árucsere forgalmunk, abból fizetjük a béreket, s a nyugdíjakat. Ne beszéljek arról, mit jelentene a számunkra, ha elszigeteltségben kellene élnünk. Szerbiának részt kell vennie a párbeszédben, folytatnia kell az útját. Nem azért, mert imádjuk a képmutatásukat, hanem mert gazdaságilag meg kell maradnunk, s fejlődnünk kell. Nem lehetünk izolációban” – szögezte le a szerb államfő.

Aleksandar Vucic hozzátette, egyelőre semmit nem írtak alá. Belgrád célja továbbra is a kompromisszumos megállapodás, a következő hetekben pedig komoly harc kezdődik a Szerb Községek Közössége megalakításáért Koszovóban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, kosovo, serbia, vucic