Antiszemitizmus, mint lehetséges kockázat – új szempont a mendekkérelmek elbírálásakor

Hollandiában a képviselők többsége megszavazta a fundamentalista protestáns SGP párt által kidolgozott indítványt, amely felszólítja a kormányt, hogy a tartózkodási engedélyek elbírálásakor vegyék figyelembe az antiszemitizmust is, mint lehetséges kockázatot.

POLITIKA 2024. JANUÁR 30. 14:11

Az indítvány megjegyzi, hogy az antiszemitizmus „olyan gonoszság, amelyet Hollandiában is el kell nyomni és amely ellen erőteljesen fel kell lépni”, és rámutat arra, hogy Németországban a törvény lehetővé teszi az antiszemita külföldiek kitoloncolását, és megakadályozza, hogy német állampolgárrá váljanak.

A holland indítvány felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet az antiszemitizmust az állandó és ideiglenes tartózkodási engedélyek és a honosítási kérelmek elutasításának vagy visszavonásának indokaként felhasználni, írja a Dutch News hírportál.

Az indítványt a VVD, az NSC és a BBB – a négy párt közül három, amelyek jelenleg tárgyalásokat folytatnak az új kormány megalakításáról – is aláírta.

Az indítványt megosztva az SGP azt írta közösségi oldalán:

Hazánkban nincs helye a zsidógyűlöletnek!

Az indítvány múlt heti vitája során Diederik van Dijk, az SGP parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy az izraeli háború kezdete óta Hollandiában az antiszemitizmus növekedése volt tapasztalható. Mint mondta, céljuk, hogy az antiszemitizmus nagyobb figyelmet kapjon a tartózkodási engedélyek és a holland állampolgárság iránti kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamat során.

Van Dijk megjegyezte:

„Sajnos közismert tény, hogy az antiszemitizmus gonoszsága mélyen gyökerezik az arab és iszlám országokból származó emberekben”.

A migráció okozta nehézségekről beszélt a minap Geert Wilders jobboldali politikus, a tavalyi hollandiai választások nyertese.

Ahogy arról a minap V4NA is beszámolt, Geert Wilders még mindig koalíciós tárgyalások közepette próbál kormányt alakítani. A folyamat azonban eltarthat még egy darabig, hiszen Wilders nézeteit évekkel ezelőtt még túl radikálisnak tartották. Azonban napjainkra bebizonyosodott, hogy igaza volt a jobboldali politikusnak – kiváltképp a migráció politikai és társadalmi következményeit tekintve.

– Jobboldali kabinetet keresünk. Ismét a hollandok lesznek az első helyen. Jelentős adókedvezmények a polgároknak, sokkal kevesebb migráns. Remélem, sikerül, így nem lesz szükség új választásokra – írja közösségi oldalán Wilders.

Geert Wilders évekkel korábbi figyelmeztetései ma már valósággá váltak.

A holland lakosságot bevándorlók váltják fel, leginkább muszlimok.

– Három nagyvárosunkban, Amszterdamban, Hágában és Rotterdamban az újszülöttek több mint 50 százaléka bevándorlók gyermeke – jelentette ki abban a videóban, amelyet a napokban tettek közzé a közösségi oldalakon, és amelyet minden bizonnyal nemrég rögzíthettek egy parlamenti ülésen. Hozzátette, hogy a hollandok hamarosan kisebbségben lesznek, és hogy Hollandia egy elmaradott iszlám ország, egy valóságos földi pokol lesz.

POLITIKA

Címkék:

antisemitism, geert wilders, netherlands