Brutálisan valósághű kiképzésen vesznek részt ukrán katonák

Az ausztrál kiképzők célja, hogy növeljék a katonák túlélőképességét.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 13. 14:43

Véresen valósághű kiképzésen vesznek részt ukrán katonák az Egyesült Királyságban. Egy 70 katonából álló ausztrál kontingens január óta állomásozik Nagy-Britanniában, hogy 20 ezer ukrán újoncot képezzen ki arra, hogy harcképesek legyenek a kelet-ukrajnai fronton.

Az egyik megdöbbentően realisztikus gyakorlaton az ukrán katonáknak egy sérült katonát kellett ellátnia, akinek egy robbanásban leszakadt a lába. Szorító kötést kellett felhelyezniük, míg a „sérült” katona kínjában üvöltött és a sebét szorongatta.

Egy másik gyakorlat során pedig egy sérült katonát kellett fedezékbe vinniük.

Az ausztrál királyi ezred 5. zászlóalja februárban a Kudu hadművelet keretében taktikai túlélési készségeket oktatott az ukránoknak, napokat töltve a fagyos időben a szabadban, egy ismeretlen dél-angliai erdőben, írja a Daily Mail.

Az ukránok gyakorolták azokat az összecsapásokat, amelyek a saját erdős területeiken naponta előfordulnak, amikor a katonák közelharcot vívnak egymással.

Az általunk biztosított képzés célja, hogy növeljük a kiképzettek túlélőképességét, amikor visszamennek Ukrajnába

– mondta az egyik kiképzőtiszt.

Márciusban az ukrán újoncokat más, valósághű harctéri körülményeknek tették ki, amikor lövészárok-harcban gyakorlatoztak.

Az ukránokat kiképezték arra, hogy legyőzve a fáradtságot, lövészárokrendszert alakítsanak ki, emellett ellenséges állások felderítésére és támadó járőrözésre képezték ki őket.

Szórványosan támadtuk őket az éjszaka folyamán, hogy tovább fokozzuk a fáradtsági szintjüket, és szimuláljuk azokat a helyzeteket, amelyekkel az elkövetkező hetekben találkozhatnak – mondta egy ausztrál szakaszparancsnok.

A kiképzés reális és alapos – azt a nagy stresszt és nagy kockázatot jelentő környezetet utánozza, amelyben a kiképzetteknek képesnek kell lenniük a hatékony működésre

– tette hozzá.

Az ukránoknak az Egyesült Királyságban nyújtott kiképzés nagy részét brit katonák biztosítják, de katonai kiképző kontingensek érkeztek Új-Zélandról, Kanadából, Svédországból és Finnországból is.

A kiképzésre pedig láthatóan nagy szükség van. Ahogy arról nem rég a V4NA is beszámolt, a legvéresebb frontvonalon ugyanis egy katona várható élettartama ugyanis csupán 4 óra.

Februárban az ABC Newsnak egy nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán erőkkel együtt harcol a Donbász térségében, arról beszélt, hogy szinte esélytelen túlélni a Bahmut-környéki harcokban, az ukrajnai város pedig már szinte teljesen megsemmisült.

A kelet-ukrajnai frontvonalon egy katona átlagosan mindössze négy órát él.

A katona akkor a Bahmut környéki állapotokat kaotikusnak nevezte, mint mondta: az egész egy húsdaráló.

Csak az elmúlt napokban mintegy félezer katona hallhatott meg Bahmut környékén.

Szombaton Ukrajna és Oroszország is arról számolt be, hogy az előző 24 órában több száz ellenséges katonát öltek meg a Bahmutért folytatott harcban, Kijev pedig elhárította a folyamatos támadásokat, és a várost kettészelő kis folyó most az új frontvonalat jelöli.

Szerhij Cserevátyi ukrán katonai szóvivő közölte, hogy 221 Moszkva-barát katonát öltek meg és több mint 300-at megsebesítettek Bahmutban, míg az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a frontvonal tágabb, donyecki részén akár 210 ukrán katona is életét vesztette.

POLITIKA

Címkék:

military, ukraine, war