Párizs vezetése kimondta: együtt kell élni a patkányokkal

Párizs vezetése kimondta: együtt kell élni a patkányokkal

“A patkány a létező legveszélyesebb élőlény, amely az ember közvetlen környezetében megtalálható”, ez derül ki a francia orvostudományi akadémia által kiadott közleményből, melyben a tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyi veszélyt jelent a patkányok jelenléte a francia fővárosban. Párizs vezetése évek óta szélmalomharcot vív a patkányok és kártevők ellen, de mindhiába. A főpolgármester most bejelentette, hogy egy olyan stratégiára kívánnak átállni, amely a békés együttélést segítené elő.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 12. 15:13

A francia főváros évek óta küzd a patkányinvázióval. A rágcsálók mindenhol jelen vannak, beleesznek a kínálópultban lévő ételekbe és belemásznak a metrón utazók ruhájába. Egy idén megjelent lista szerint a két legnagyobb francia város, Párizs és Marseille a világ tíz, patkányok által leginkább fertőzött városa között van. Ami a fővárost illeti, évről évre aggasztóbb a helyzet. A patkányinvázió akkora problémát jelent, hogy a főpolgármester, Anne Hidalgo 2020-as kampányában is szerepelt a rágcsálók kiirtása. Ennek egyik fontos lépése volt, hogy olyan zárt, fémből készült szemeteseket helyeztek el az utcákon, amelyekből nem tudják kiszedni a kártevők a kidobott ételt. Az RMC francia csatorna értesülései szerint a városvezetés 3200 ilyen kukát helyezett el, a telepítés több mint hárommillió euróba került.

A költséges beruházás azonban nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megfékezzék a francia fővárosban a rágcsálók további szaporodását. A párizsi főpolgármester pedig úgy tűnik, hogy feladta a harcot a kártevők elleni küzdelemmel töltött évek után, és a városvezetés bejelentette, hogy más megközelítést kíván alkalmazni, és megpróbál békésebb együttélést elérni a rágcsálókkal.

„A polgármester útmutatásával úgy döntöttünk, hogy bizottságot hozunk létre az együttélés kérdésével kapcsolatban” – jelentette be Anne Souyris, a város közegészségügyért felelős alpolgármestere a párizsi tanács csütörtöki ülésén. Hozzátette, hogy a csoport feladata az lesz, hogy megtalálja a patkányok kezelésének azt a módszerét, amely egyszerre bizonyul „hatékonynak” és „nem elviselhetetlennek” a párizsiak számára.

Souyris bejelentését a politikusok kétkedve fogadták. Geoffroy Boulard, a város 17. kerületének polgármestere például azt írta a Twitteren, hogy egyáltalán nem lepődött meg Hidalgo újabb bohózatán.

Párizs vesszőfutása nem az utóbbi években kezdődött a patkányokkal. A rágcsálók voltak felelősek a bubópestis elszaporodásáért, amely a 14. században a város lakosságának közel felét kiirtotta. Bár a város hatmilliós patkánypopulációja az elmúlt években viszonylag stabil maradt, a tavaszi lomtalanítások miatt attól tartanak, hogy a rágcsálók felbátorodnak, és nagyobb uralmat követelnek maguknak a francia fővárosban.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, a francia orvostudományi akadémia közleményt adott ki, melyben a tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyi veszélyt jelent a patkányok jelenléte a francia fővárosban. Az elmúlt időszakban több alkalommal is sikerült lencsevégre kapni egy-egy rágcsálót. Egy júliusi felvételen az látható, amint egy patkány kényelmesen falatozik egy bisztró pultjában elhelyezett pizzából.


Az emberek már a tömegközlekedési eszközökön és az utcán sincsenek biztonságban. A CNews hírtelevízió egyik munkatársa egy nővel készített interjút teljesen más témában. Az interjú közben a hölgy közölte, hogy van valami a ruhájában, majd, mikor levette a kabátját, annak ujjából kiugrott egy patkány, egyenesen bele a szatyrába.

A CNews beszámolója alapján az interjúban szereplő hölgy épp a metróból jött fel, mielőtt a riporter megállította, ám a beszélgetésnek gyorsan vége lett a patkány miatt. A riporter először egérnek hitte a szatyorban lévő állatot, de hamar kiderült, hogy valójában egy patkányról van szó. A rágcsáló a kamera előtt elszaladt, miután kiengedték a szatyorból.

De nem csak Párizsban szenvednek a kártevő rágcsálók miatt. Az év elején New York és 3,5 millió dollárt különített el arra, hogy egyes városrészekben normalizálják a krízist. Szakértők szerint azonban az éghajlatváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés az elkövetkező években várhatóan még vonzóbbá teszi a városokat az olyan kártevők számára, mint a patkányok, mivel elősegíti a rágcsálók egész évben történő szaporodásának feltételeit.

POLITIKA

Címkék:

chaos, france, rats