Óriási fordulat az ingatlanpiacon, fellélegezhetnek az albérletesek

Óriási fordulat az ingatlanpiacon, fellélegezhetnek az albérletesek

Az elmúlt időszak folyamatos emelkedése után, most csökkenni kezdtek a bérleti díjak Szerbiában. Nem csak Belgrádban, de az ország kisebb városaiban is esés tapasztalható az albérletek havi költségében. A megnövekedett kereslet miatt 2022-ben az egekbe nőttek az árak, s nem csak azokat sújtotta az áremelkedés, akik lakást kerestek, hanem a korábbi lakókat is. Nem egy esetben fordult elő, hogy családok mondták fel a fővárosban albérletüket, mondván nem tudják törleszteni a havi költségeiket.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 14. 11:22

Infláció és a keresletnövekedés

Csillagászati árak jellemezték az ingatlanpiacot az elmúlt évben Szerbiában. A balkáni országban nem csak a lakások ára szökött az egekbe, hanem az albérletek is megdrágultak. Most azonban egyre inkább úgy tűnik, fordulat következett be ezen a piacon. Egész Szerbiában az tapasztalható, hogy az elmúlt hónapokban csökkenni kezdett a lakásbérlések költsége. Könnyebben lehet olcsóbb lakáshoz jutni, így a kisebb jövedelműek is labdába rúghatnak a piacon.

Ez könnyebbséget jelent a családoknak, hiszen tavaly a megnövekedett a kereslet miatt emelkedtek az árak. Nem egy esetben pedig olyan is előfordult, hogy az ingatlantulajdonosok egyik hónapról a másikra hirtelen növelték a bérleti díjat.

A V4NA-nak az egyik belgrádi lakás albérlője arra panaszkodott, hogy annak ellenére, hogy már évek óta használta a fővárosi lakást, és családjával berendezkedett, nem tudta a továbbiakban követni a bérleti díjak alakulását. Költöznie kellett egy valamivel olcsóbb, de számára is megfizethető ingatlanba.

Szeretnek az oroszok Szerbiában

Az egész Európát érintő infláció mellett a bérleti díjak emelkedéséhez vezetett az is, hogy jelentős mértékben nőtt a Szerbiába érkező oroszok száma. A V4NA korábban többjüket is felkereste, és elmondták, jól érzik magukat a balkáni országban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olga (@0lga_archery)

Megkeresésünkre azóta Olga is jelentkezett, aki korábban Moszkvában tanult matematikát és pedagógiát, most Belgrádban él, és nagyon elégedett a szerbiai körülményekkel, életfeltételekkel. Leginkább azonban az emberek nyitottságát emelte ki:

„Az emberek szuper barátságosak, segítőkészek, nyitottak a kapcsolatteremtése. Sok helyen jártam már a világban, de azt tapasztalom, hogy Szerbiában beszélnek az emberek a legnagyobb arányban angolul, ami nagyon megkönnyíti a beilleszkedést. Itt tudok dolgozni, és közel vagyok Közép-Európához.”

Belgrád a legdrágább, majd Újvidék és Nis következik

A lakások és házak értékesítésével, valamint kiadásával foglalkozó szerbiai portálok szerint most viszont már egyre inkább lehet reménykedni a piac megnyugvásában. A nekretnine.rs oldalon az olvasható, hogy márciusban az albérletek ára látható mértékben csökkent az elmúlt hónapok adataihoz képest. Országos összevetésben egyébként természetesen Belgrádban a legmagasabbak az albérletárak, legolcsóbban pedig Kragujevacon és Pancsován lehet átmeneti otthonhoz jutni.

Annak ellenére, hogy továbbra is a fővárosban kell havonta a legtöbbet fizetni egy-egy ingatlan bérléséért, ott is elkezdtek csökkenni az árak. A Vracar városrészben 1,3 százalékkal, míg Újbelgrádban valamivel több mint két százalékkal kell kevesebbet adni, mint korábban.

Belgrád központjában egyébként a lakások bérleti díja jelenleg mintegy 16 és fél euró körül mozog négyzetméterenként, míg a legolcsóbb részen, Mirijevoban is 8,8 euróval kell számolni.

A főváros után – árak tekintetében – két másik nagyobb város következik, az egyik északon, míg a másik délen. Újvidék és Nis követi Belgrádot, ám azokon a helyeken mégis jóval olcsóbbak az albérletek.

A vajdasági tartományi székvárosban azonban már jelentős mértékben csökkent az ingatlanok bérleti díja. A központban és két másik frekventált helyen 10 euró körüli négyzetméterárral kell számolni. Habár egy 50 négyzetméteres lakás esetében ez még mindig 500 eurós havi költség, mégis kevesebb, mint azelőtt. A Blic szerint 10, de egyes esetekben akár 16 százalékos is lehet a csökkenés. Nisben ennél is olcsóbb lakni. Ebben a városban a bérleti díjak négyzetméterenként 6 euró körül mozognak.

Az albérletek ára csökken, de a lakás ára nő

A lakások ára viszont továbbra is nő a balkáni államban. A Nekretnine.rs oldal adatai szerint, amelyet a náluk közzétett hirdetések alapján állítottak össze, az látszik, hogy Szerbiában márciusban is felfelé mentek az árak. A szakértőik szerint az országban idén nem kell jelentősebb árugrásokra, illetve drasztikus csökkenésre sem számítani ezen a piacon.

kép: V4NA

Az első komolyabb változások ősszel kezdődhetnek – mondja Milica Dokovic. Az értékbecslő úgy fogalmazott: a világpiacon érzékelhető mozgások egyelőre nem érintik Szerbiát, legalábbis gyors következményei nem lesznek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

apartment, belgrade, flat, inflation, russian, serbia