Valami bűzlik Párizsban – kitartóan sztrájkolnak a kukások – videók

Valami bűzlik Párizsban – kitartóan sztrájkolnak a kukások – videók

Egy hete sztrájkolnak a kukások Párizs bizonyos kerületeiben. Úgy tiltakoznak a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen, hogy napok óta nem ürítik a szemeteseket és három szemétégető is leállt a francia főváros határában, így az utcákon már több, mint 5000 tonna szemét halmozódott fel. A lakosok és vendéglátósok dühösek, mert a rengeteg szemét vonzza a rágcsálókat és elriasztja a kuncsaftokat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 14. 07:33

Továbbra is rendkívül heves a francia szakszervezetek tiltakozása a kormány nyugdíjreformja ellen, január óta rendszeresek a sztrájkok és a tüntetések országszerte.

A tiltakozók között vannak a szemétszállítók is, akik immár egy hete nem veszik fel a munkát, és ennek szemmel látható és orral érezhető eredménye is van, a francia fővárost ugyanis valósággal ellepte a szemét, több ezer tonna hulladék halmozódott fel Párizs utcáin.

A fenti felvételen jól látszik, hogy nem csak az utcai szemetesek vannak csordultig tele, a mellettük elhelyezett szemeteszsákok sok helyen már a járdát is elfoglalják.

A munkabeszüntetésről hírt adó Le Monde úgy tudja, hogy Párizs-szerte 5400 tonna szemét hever az utcákon, ráadásul három, a főváros határában lévő hulladékégető sem dolgozik, így Ivry-sur-Seine, Issy-les-Moulineaux és Saint-Ouen környéke különösen nehéz helyzetbe került a rengeteg szemét miatt.

A lap kiemeli, hogy a sztrájkra buzdító CGT szakszervezet sztrájkfelhívásában emlékeztet rá, hogy a szemétszállítók jelenleg 57 éves korukban kérhetik nyugdíjazásukat, ám ez a korhatár a nyugdíjreform elfogadása esetén 59 évre tolódna ki. A szakszervezet felhívja rá a figyelmet, hogy a hulladékkezelési és csatornázási szektorban dolgozó emberek túlnyomó többségének várható élettartama tizenkét-tizenhét évvel kevesebb, mint a többi munkavállalóé.

A CGT szakszervezet főtitkára, Régis Vieceli a BFMTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a mozgósítást szerdáig meghosszabbították, de rendkívül elszántak és nem kizárt, hogy folytatják a munkabeszüntetést annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a nyugdíjreformmal kapcsolatos törvénytervezetét. Régis Vieceli azt szeretné elérni, hogy a francia vezetés üljön le tárgyalni a szakszervezetekkel, hogy átbeszéljék a nyugdíjkorhatárt kérdését, különös tekintettel azokra, akik az átlagosnál nehezebb fizikai munkát végeznek, valamint a fizetések újratárgyalására is szükség van.

A szemétszállítók sztrájkján felül további problémát okoz a Sytcom fővárosi hulladékkezelő munkabeszüntetése, a párizsi kerületek felében ők kezelik a szemétszállítást, a másik felében pedig magáncégek. A Sytcom több telephelye is részlegesen leállt, a vállalat ezért mintegy tizenöt másik hulladékkezelő vagy tárolóhelyre irányítja a kukásautókat annak érdekében, hogy elkerüljék a rendőri beavatkozást a telephelyeik megnyitása végett.

Colombe Brossel párizsi alpolgármester Twitter-bejegyzése szerint március 12-én, vasárnap a szemétszállítás a francia főváros összes kerületében akadozott és a Sytcom hulladékkezelő utolsó elérhető telephelye részlegesen zárva, valamint a szemétégetők továbbra sem működnek.

A francia fővárosban kialakult helyzettel kapcsolatban Clément Beaune közlekedési miniszter éles kritikát fogalmazott meg a városvezetéssel szemben, mondván, elképesztő a párizsi vezetés teljes tétlensége, és azt mutatja, hogy semmibe veszik a lakosságot, mivel semmiféle sürgősségi intézkedést nem foganatosítottak, még csak részlegest sem.

A fővárosban uralkodó káosz a Párizsba látogató turistákat is megdöbbenti, a BFMTV-nek nyilatkozott egy fiatal nő, aki elmondta, hogy szerencsére még nem látott patkányokat az utcán és reméli, hogy nem is fog. A bárok és sörözők üzemeltetői ugyanakkor óriási vesztesei a szemétszállítók munkabeszüntetésének, mivel a felhalmozódott hulladékkupacok mellé senki nem akar kiülni, így egyre kevesebb vendég van a teraszokon.

Párizs tehát lassan egyetlen gigantikus szemétdombbá változik, ami nem csak a borzasztó látvány és a penetráns szag miatt kellemetlen, hanem azért is, mert a rengeteg szemét vonzza a rágcsálókat, a lakosok ezért egyre dühösebbek. A BFMTV stábjának nyilatkozott egy helyi nő, aki szerint megengedhetetlen és szégyenteljes, hogy Párizst ilyen állapotban kell látni.

A felvételen jól látszik,, hogy a főváros 16. kerületének egyes helyein már annyi a szemét a járdán, hogy a gyalogosoknak alig maradt hely a közlekedésre.

Egy másik helyi lakos szerint sürgősségi intézkedésekre lenne szükség, mert egyre nehezebben lehet bejutni a lakóházakba és egyre áthatóbb a bűz.

A CNews stábjának arról beszélt Stéphane Manigold párizsi vendéglátós, az Éclore csoport elnöke, hogy a francia főváros elsőszámú lakói a patkányok lettek.

Manigold megszólított egy amerikai turistát is, aki Párizs látványossága, az Eiffel-torony helyett a hatalmas szemétkupacot fotózta, mivel még soha nem látott ilyet.

Manigold elmondása alapján a vendéglátósok rendkívül dühösek Párizs baloldali főpolgármesterére, Anne Hidalgo-ra, mert nem tesz semmit a helyzet kezelése érdekében, ironikusan hozzátéve, hogy a patkányok nem fognak elmenni szavazni.

Márpedig a rágcsálók évek óta komoly problémát okoznak a francia fővárosban, olyannyira, hogy mára több Párizsban a patkány, mint a lakos. Amint arról a V4NA korábban beszámolt, a párizsi patkánypopuláció mintegy 6 millióra tehető, ami azt jelenti, hogy minden lakosra jut belőlük 1,75 példány.

A rágcsálók olyan mértékben elszaporodtak a francia fővárosban, hogy már a tömegközlekedési járműveken sincsenek biztonságban az emberek, sőt, egy fővárosi bisztró pultjában lefilmezték, amint egy méretes példány jóízűen csemegézett, hírügynökségünk erről szintén hírt adott.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, litter, paris, rats, strike, syndicate cgt