A belga bíróság visszavonja a Katargate főkolomposa családjára vonatkozó kiadatási kérelmét

Panzeri családtagjai házi őrizetben maradnak Olaszországban.

POLITIKA 2023. JANUÁR 25. 11:26

Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő lánya és felesége házi őrizetben marad Olaszországban, miután a belga bíróság visszavonta a Katargate néven elhíresült korrupciós üggyel kapcsolatos kiadatási kérelmét – jelentette a Corriere della Sera. Egy olasz bíróság egyébként a hónap elején még helyt adott a kiadatási kérelemnek.

Panzeri feleségét, Maria Dolores Colleonit és lányát, Silvia Panzerit december 9-én tartóztatták le hazájukban, Lombardiában és azóta házi őrizetben vannak. Azzal gyanúsítják őket, hogy tudtak a volt uniós törvényhozó illegális tevékenységeiről, amelyek során Katar és Marokkó érdekeiért lobbizott az Európai Parlamentben, vélhetően nem kevés ajándékért és pénzért cserébe, mindezt a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nem kormányzati szervezetén keresztül.

A napokban Panzeri vádalkut kötött a belga ügyészséggel, elismerve, hogy „részt vett korrupciós cselekményekben”. Panzeri megígérte, hogy több információt szolgáltat, cserébe csökkentett börtönbüntetésért. Többek között angol, francia, német és olasz európai parlamenti képviselők nevei kerülhetnek elő.

Michel Claise, a nyomozást vezető belga bíró szerdán Milánóba utazott, hogy találkozzon az olasz nyomozókkal – jelentette a Corriere della Sera.

POLITIKA

Címkék:

qatargate, scandal