Orbán Viktor: a választás tétje a háború vagy a béke

Orbán Viktor: a választás tétje a háború vagy a béke

A magyar miniszterelnök a közrádióban beszélt többek között az uniós vezetők találkozójáról, valamint a NATO-csúcstalálkozóról, de szó esett a közelgő parlamenti választások tétjéről és a gyermekvédelmi népszavazásról is. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy csak a mostani kormány tudja biztosítani a békét és a nyugalmat ebben a háborús helyzetben.

POLITIKA 2022. MÁRCIUS 27. 08:47

Nagy tétek forogtak kockán, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki ebből – jelentette ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Kossuth Rádióban vasárnap reggel. A miniszterelnök szerint a NATO egyszerűbb volt, mert lemásolta a magyar álláspontot Ukrajnával kapcsolatban. Kiemelte, hogy olyan, hogy NATO-hadsereg nem létezik, csak felajánlások vannak, és nem szervez olyan hadsereget, ami bemenne Ukrajnába, vagy fegyvert küldene. Persze egyes tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy belépnek-e a konfliktusba. A vita végén kiderült, hogy mindenki azt tesz amit akar – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy

„békefenntartó erőt csak akkor lehet küldeni valahová, ha béke van, ezért csak béketeremtő erőt lehet küldeni Ukrajnába, tehát belekeveredünk a harcba, amit el kell kerülni”. Az esetleges légtérzárról pedig azt mondta, hogy az egy légiháborúhoz vezetne, tehát tragikus döntés lenne.

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy Oroszországgal szemben eddig négy szankciós listát fogadtak el. A gáz-és olajimport tilalom kérdésében a németek és az osztrákok azonos helyzetben vannak, mint Magyarország, tehát az ő gazdaságuk is megállna. A kormányfő leszögezte, hogy nem úgy áll a helyzet, amit az ukránok mondanak, mert nem arról van szó, hogy egy kicsit drágábban jönne nyersanyag, hanem arról, hogy jön-e egyáltalán. Ha csak egy kicsit kellene többet fizetni, azt vállalná Magyarország – tette hozzá.

„Amit az ukránok kérnek tőlünk, az az jelentené, hogy nem lesz üzemanyag és földgáz Magyarországon. Ha nincs olaj és gáz, akkor néhány napon belül leáll a gazdaság, és akkor tömeges munkanélküliség lenne. Amit az ukránok kérnek, az a magyar gazdaság teljes leállását jelentené. Azt nem kérhetik az ukránok, hogy tegyük tönkre magunkat”

-magyarázta. Zelenszkij üzenetéről a miniszterelnök azt mondta, hogy megérti az ukrán államfő hangnemét, hiszen egy háborús helyzetben nem lehet elvárni az árnyalt megfogalmazást. „Ebben az esetben Magyarország és a többi ország feladata is, hogy megértessék az ukránokkal, hogy segítünk, amiben tudunk, de elsődlegesen minden országnak a saját érdekeit kell szem előtt tartania” – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kiemelte, hogy

ha az a kérdés, hogy kinek az oldalán állunk, akkor arra a válasz egyértelmű: mi a magyarok oldalán állunk. Nekünk azt kell világossá tenni, hogy mi magyarok vagyunk, és mi magyarbarát politikát folytatunk. Bár ezt a baloldal próbálja bemocskolni, folyamatosan támadja a nemzetpolitikánkat. De mi tudjuk, hogy a lényeg a nyugalom, hiszen jelen pillanatban érzelmi zsarolás zajlik, ezt teszi az ukrán elnök is. Veszélyes korban élünk, így tényleg nagyon fontos, hogy nyugodtak legyünk, és megfontoltan döntsünk minden kérdésben

-magyarázta a kormányfő.

A magyar miniszterelnök kitért arra is, hogy megkongatták a vészharangot élelmiszerhiány-ügyben, és még Európában is ettől tartanak. Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ gabonakereskedelmének tekintélyes részét teszik ki – tette hozzá a kormányfő, majd megjegyezte, hogy a gabona hiánya óriási térségeket és kontinenseket is képesek destabilizálni.

„Nekünk is észnél kell lennünk, mivel a magas árak miatt kiszippanthatják a hazai élelmiszertermékeket, ezért kellett exporttilalmat elrendelni. A magyar rendelkezés nem elvesz valakitől, hanem kifizeti azt, ha szükséges, ez ellentétes egyébként az uniós rendeletekkel. A kormány úgy számol, hogy a jelenlegi helyzetben Magyarországon 17 millió ember ellátásra szükséges élelmiszert tudunk megtermelni saját magunk”

-fogalmazott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint a brüsszeli EU-csúcs másik fontos kérdése az energiapolitika volt. Mint mondta, „át kellett tekinteni, hogy Brüsszel jó politikát folytat-e e téren”. Úgy véli, hogy az energia ára a háború előtt kezdett növekedni, a háború pedig csak tovább fokozta az árakat. A miniszterelnök szerint a háború miatt le kellene állítani azt a brüsszeli politikát, amely az energiaárak mesterséges emeléséről szól.

„Ettől epét hánynak Brüsszelben, de eltelik egy-két hónap, hogy belássák a mesterséges áremelések politikájának a kudarcát. Az európai infláció okai között 50 százalékban az energiaáremelések állnak.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „Magyarországnak a nemzetközi térben különös szava van, és a genderőrületben sem csatlakozunk a Nyugathoz”. Hozzátette, hogy Magyarországon a közelgő parlamenti választás előtt mindenki érzi, hogy olyan dolgokról kell dönteni, amelyeknek európai súlyuk lesz. Azt mondta,

már nemcsak az a tét, hogy visszafelé megyünk-e a Gyurcsány-korszakba, hanem a béke és a biztonság tétje is bekerült a voksolásba. A mi üzenetünk egyértelmű, csak mi tudjuk biztosítani a békét és a nyugalmat ebben a háborús helyzetben„.

 

 

POLITIKA

Címkék:

hungarian prime minister, Hungary, viktor orban