Rendőrökre támadtak a szélsőbaloldali aktivisták

Több nagyvárosban is rendőrökre támadtak a szélsőbaloldali aktivisták, miközben egy bebörtönzött szélsőséges anarchistáért tiltakoztak, aki már több mint száz napja éhségsztrájkol a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 5. 15:21

Nemrég mintegy száz tüntető gyűlt össze Rómában a Trastevere negyedben lévő Piazza Trilussa téren, hogy szolidaritást vállaljon a szélsőbaloldali anarchista Alfredo Cospitóval, aki több mint száz napja éhségsztrájkot folytat az olasz börtönökben tapasztalható körülmények, és a szigorú börtönrendszer ellen.

A tüntetés kezdete után szinte azonnal kitört az erőszak, a szélsőbaloldaliak összecsaptak a római rendőrséggel, egy tisztviselő könnyebben megsérült. A rendőrség később üldözőbe vette a tüntetők egy csoportját, akik egy közeli garázsban próbáltak elrejtőzni, majd mindannyiukat őrizetbe vették. Órákkal később, hajnali 2 óra körül két Molotov-koktélt dobtak a prenestinói rendőrőrs parkolójába.

Luciano Tancredi, az Il Tirreno című újság igazgatója azt nyilatkozta, hogy kapott egy levelet, amelyben egy pisztoly lőszere volt. A levélben olasz bírákat fenyegettek meg. Milánóban ezek után felgyújtottak egy rendőrautót a Viale Tibaldi sugárúton. Az akció feltehetően szintén Cospito támogatóihoz köthető, és több Molotov-koktélt is találtak a közelben egy parkban.

Az esettel kapcsolatban Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter azt mondta, hogy „az állam soha nem fogja hagyni, hogy megfélemlítsék a rendőröket és az embereket. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hozzátette, hogy az állami tisztségviselők megfenyegetésénél kevés komolyabb bűncselekmény van.

Cospito jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti, amiért 2012-ben lelőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo Nucleare olasz atomenergetikai vállalat vezetőjét, valamint azért, mert Torino közelében 2006-ban robbantásos merényletet követett el egy rendőrségi kadétlaktanya ellen.

NAGYVILÁG

Címkék:

anarchists, extreme left-wing, italy, jail