Hajszál híján megbukott a francia kormány – videó

Hajszál híján megbukott a francia kormány – videó

Mindössze kilenc szavazat hiányzott ahhoz, hogy a baloldali Liot csoport által benyújtott indítványt elfogadja a parlament, a jobboldal indítványát korábbi kijelentések alapján biztosan nem fogják megszavazni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 20. 20:57

Forrtak az indulatok a francia parlament alsóházában, mielőtt elkezdődött volna a szavazás a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványokról, több kormánypárti képviselő meg sem jelent az ülésteremben, erre Mathilde Panot baloldali politikus hívta fel a figyelmet. Panot azt írta a Twitteren, hogy a kormánypárti padok igen foghíjasok voltak, mivel a Macron-párti politikusok még arra sem vették a fáradságot, hogy megjelenjenek a kormányukat támogatni.

A Le Parisien nevű lap felhívta rá a figyelmet, hogy csak azoknak a képviselőknek kell megjelenniük a parlamentben, akik a bizalmatlansági indítvány mellett kívánnak voksolni, a szavazást pár perccel 18 óra után kezdték meg.

Az Olivier Faure szocialista politikus által megosztott képen látszik, milyen sokan álltak sorban, hogy szavazhassanak a kormány megbuktatása érdekében.

A Le Figaro értesülései szerint a Liot csoport által benyújtott, öt ellenzéki, elsősorban baloldali frakció által aláírt indítványt mindössze kilenc szavazat választotta el attól, hogy elfogadják, ami a francia kormány bukását jelentette volna. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a jobboldali Nemzeti Tömörülés által benyújtott indítványt biztosan nem fogják elfogadni, mivel a Nupes baloldali koalíció korábban leszögezte, hogy biztosan nem fogják azt megszavazni.

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Marine Le Pen úgy nyilatkozott, hogy ha nem kerül elfogadásra pártja indítványa és az Alkotmánytanács nem érvényteleníti a törvénytervezetet, akkor csak egyetlen módja marad annak, hogy visszatérjenek a nyugdíjreformhoz, ha 2027-ben rá szavaznak az emberek.

Élisabeth Borne miniszterelnök azt írta a Twitteren a történtekkel kapcsolatban, hogy egy, az ország számára alapvető reform demokratikus folyamatának végéhez közelednek, melynek érdekében alázattal és komolyan vállalta a felelősséget a maga és a kormánya nevében, az általuk elképzelt társadalmi modellért.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elisabeth borne, emmanuel macron, france, government, motion of no confidence, parliament, vote