A BLM-mozgalom újabb hatása: hirtelen rasszisták lettek az eddigi városnevek

A BLM-tüntetések legsúlyosabb hozadéka, hogy az emberek igyekeznek eltörölni a múltat, a történelmet. Ami eddig jó volt, az most már nem az. Ilyenek például a városnevek, amelyeket most sorra akarnak megváltoztatni a felvilágosult tömegek.

NAGYVILÁG 2020. JÚNIUS 24. 09:29

Ohióban található Columbus városa, amelyet a felfedezőről, Kolumbusz Kristófról neveztek el. Most viszont egy petíció indult arra, hogy nevezzék át a várost, mert bár maga a település varázslatos, az már nem, akiről a nevét kapta. A kezdeményezés elindítója, Tyler Woolbridge elmondta, hogy Kolumbusz rabszolgakereskedő volt, ráadásul erőszak és emberirtás is a számlájára írható, ez pedig nem egy olyan dolog, amire büszke lehet a város.

Az új név a Flavortown lenne, amivel egyrészt Ohio kulináris öröksége előtt tisztelegnének, másrészt pedig a városból származó híres séf, Guy Fieri előtt. A petíciót hétfő estig már 35 ezer ember írta alá, korábban pedig már eltávolították Kolumbusz szobrát a városháza elől, a polgármester rendelkezésére. A Kolumbusz Kristófot ábrázoló szobrokat egyébként is előszeretettel döntögetik le a tüntetők Amerikában, abba viszont valószínűleg nem gondolnak bele, hogy tulajdonképpen ő volt az, aki elsőként felfedezte a kontinenst.

Szintén névváltoztatást akarnak egy kaliforniai város lakói is. Fort Bragg-et ugyanis egy konföderációs tábornagyról, Braxton Bragg-ről nevezték el, akivel az a probléma, hogy rabszolgákat tartott. A városban most két tanácsi tagnak az lesz a dolga, hogy a lakókkal együtt létrehozzanak egy bizottságot, amely a névváltoztatással fog foglalkozni.

Azok szerint, akik támogatják az átnevezést, nem szabad egy rasszista ember előtt tisztelegni, akinek ráadásul semmi köze nincs Észak-Kaliforniához. A várost ugyanis valójában Horatio G. Gibson hadnagy alapította 1857-ben, aki korábbi parancsnokáról, Bragg-ről nevezte el azt.

Ugyancsak átneveznék a 300 ezer fős St. Louis-t. A település ugyanis IX. Szent Lajos királyról kapta a nevét, aki keresztes hadjáratot vezetett a muzulmánok ellen, ezért iszlamofóbiával vádolható. Az átnevezésre irányuló petíciót egy helyi lakos, Umar Lee indította el, aki néhány évvel ezelőtt felvette a kereszténységet, de aztán inkább meggondolta magát és visszatért az iszlám valláshoz.

A kezdeményezés további érdekessége, hogy a város nevének megváltoztatását követelők antiszemitának is nevezik Lajos királyt, Umar Lee pedig a petíciójában nem csak a város átnevezésére, de az ott található, Lajos királyt ábrázoló szobor ledöntésére is buzdítja az embereket.

A városok átnevezésének jelensége pedig begyűrűzött már Kanadába is. Ott több, Ontario tartományban található településen is akadnak olyan aktivisták, akik meg akarják változtatni a városuk nevét, mert rasszista múltja van a névadónak. Szerintük az olyan történelmi figuráknak, akik rabszolgaságpártiak voltak, nincs többé helyük a közösségen belül.

Az egyik ilyen város Vaughan, amely egy brit politikusról, Benjamin Vaughan-ről kapta a nevét. Ő rabszolgaságpárti volt, ezért az átnevezésre már több petíció is indult, amelyet több százan írtak alá. Bár a város polgármestere, Maurizio Bevilacqua szerint nem fogják megváltoztatni a város nevét, az augusztusi ünnepnapot, amely eddig Benjamin Vaughan nevét viselte, már átnevezték John Graves Simcoe-napnak.

Egy másik település Kitchener, amelyet egy brit katonatiszt, Horatio Herbert Kitchener után neveztek el. Az átnevezésre indított petíció itt is több száz aláírást kapott, a város vezetése azonban nem tervez tényleges változtatást. Kitchenerrel az a gond, hogy a búr háború alatt koncentrációs táborokat hozott létre.

A fentiek mellett pedig ott van még Russell Township, amelyet Peter Russellről neveztek el, egy olyan politikusról, aki rabszolgákat tartott és késleltette a rabszolgaság eltörlését. Itt az átnevezésre indított petíciót majdnem kétezren aláírták. A polgármester, Pierre Leroux szerint a város nevét valószínűleg megtartják, de más névrokonra fognak hivatkozni. 

A névváltoztatási hullám közepette azonban érdemes elgondolkozni azon, hogy az embereknek miért most lett hirtelen fontos ez az ügy. Az elmúlt években, évtizedekben úgy tűnik nem volt probléma a történelmi személyekkel, most azonban a tüntetés sorozatok hatására rengetegen világosodtak fel.

NAGYVILÁG

Címkék:

black lives matter, culture, heritage, history, name, petitions, racism, radicals, rename, towns, united states