Újabb halálos fenyegetést kapott egy tinédzser, aki az iszlámot kritizálta

Nem csökken a feszültség az iszlamista terrorfenyegetettséget illetően, egy kamasz lányt újra többen is halálosan megfenyegettek, eközben pedig egy terrorizmus dicsőítéséért őrizetbe vett kiskorú ügyvédje az ENSZ-től vár segítséget. Az államfő azonban nem hátrál meg, továbbra is kitart a szabad véleménynyilvánítás mellett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2020. NOVEMBER 16. 17:29

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Franciaországban az iszlám és a terrorizmus köré kihegyezett, elsősorban a szólásszabadság körül kirobban vita kapcsán.

Újra hallatott magáról Mila, az a tinilány, aki januárban vált ismertté nem csupán Franciaországban, hanem nemzetközileg is a médiának köszönhetően, miután egy élő videó felvételen az iszlámot és a Koránt kritizálta. Az esetet követően rengeteg támadás érte, halálos fenyegetést is kapott, ezért iskolát is kellett váltania. Úgy tűnt, hogy lecsengett a dolog, amikor máltai nyaralásán egy étteremben felismerték és újból elkezdték gyalázni és fenyegetni, október elején pedig úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát biztonságban, biztos benne, hogy agyonveri majd egy iszlamista.

Mila azonban a támadások ellenére is úgy érzi, hogy ki kell állnia az igaza mellett, ezért a minap újabb videót tett közzé, melyben ezúttal Allahot vette górcső alá.

Az újabb felvétel megjelenését követően, ahogy az várható volt, megint elindult a negatív komment áradata, a hozzászólásokban ezúttal sem kímélték a fiatal lányt, ismét kapott halálos fenyegetéseket is. Volt, aki azt kívánta, hogy üsse el egy busz, de olyan is volt, aki az október 16-án lefejezett tanár, Samuel Paty említésével hasonló kínhalált kívánt neki. Mila a Twitteren azt írta, hogy percenként mintegy harminc gyűlölködő üzenetet és fenyegetést kap.

A kamaszlánynak azonban nem csak támadói vannak, többen is a védelmére keltek, többek között Raphaël Enthoven francia filozófus, aki azt írta a Twitteren, hogy szeretné felhívni mindazok figyelmét a gyűlölködő kommentekre, akik szerint ugyan semmi sem indokolja az erőszakot de Mila túloz.
 

Még maga az állampolgárságért felelős francia miniszter, Marlène Schiappa is megszólalt a történtekkel kapcsolatban. Sőt, nem csak megszólalt, hanem cselekedett is, egy Twitter bejegyzésben ugyanis azt írta, hogy a fiatal lányt ismét zaklatással, halálos fenyegetéssel és morbid fotómontázsokkal vették célba, de ez már nem vita, hanem üldöztetés, melynek a céltáblája egy kiskorú, ezért feljelentést tesz az ügyészségen.

A kamaszlány videójára reagált a nemrégiben feloszlatott iszlamista nonprofit szervezet, a Baraka City alapítója és vezetője, Idriss Sihamedi is, aki szerint Mila minden francia muszlimot megsértett a véleményével. Ám Mohamed Sifaoui algériai származású író, újságíró a lány és a miniszter asszony védelmére kelt, mondván, amit Sihamedi leírt, színtiszta hazugság, ugyanis Mila nem minden muszlimot sérteget, hanem Allahot, ami Franciaországban törvényes, ami pedig Schiappa miniszter asszonyt illeti, ő nem az istenkáromlás mellett állt ki, hanem azok ellen, akik halálosan megfenyegetnek másokat.

Mindeközben egy, az október közepén lefejezett tanár, Samuel Paty halála kapcsán gúnyolódó és a terrorizmust dicsőítő, majd őrizetbe vett kiskorú diák ügyvédje, Nabil Boudi az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordult. Szerinte a fiatalkorúak büntető igazságszolgáltatására vonatkozó 1945-ös rendelet értelmében egy egyszerű fegyelmi szankció elegendő, sőt, megfelelőbb lett volna védence ügyében.

A 17 éves diáklány ellen azért tettek feljelentést, mert nem volt hajlandó részt venni a meggyilkolt tanár tiszteletére rendezett egyperces néma megemlékezésen, továbbá azt hangoztatta, hogy megérti a terroristát, aki kivégezte a tanárt. A lányt őrizetbe vették és terrorizmus vádja miatt indítottak ellene nyomozást, ügyvédje azonban túlzásnak tartja, hogy emiatt hét órát kellett védencének rendőrségi őrizetben töltenie – írja a Valeurs actuelles hetilap.

A francia elnök, Emmanuel Macron is megszólalt az országot hetek óta lázban tartó témával kapcsolatban.

Az államfő leszögezte, hogy nem hajlandó meghátrálni a szólásszabadsággal kapcsolatban csupán azért, mert ez esetleg egyeseket megdöbbent. Emmanuel Macron interjút adott a francia Le Grand Continent magazinnak, melyben többek között arról is beszélt, hogy  az általa iszlamista terrorizmusnak nevezett támadásokat egy vallást eltorzító ideológia nevében hajtják végre. Hozzátette, hogy csakúgy, mint a többi, az egész világot érintő válság esetében, a terrorizmus ellen is közösen kell összefogni, szem előtt tartva, hogy az iszlamista terrorizmus áldozatainak több mint 80 százaléka a muszlim világból származik, ez a legutóbbi, Mozambikban történt támadás során is bebizonyosodott.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, islamist, mila, radikalization, threat