Akcióban a Twitter-cenzúra: Felfüggesztették a jobboldali párt oldalát

Migránsokhoz köthető bűncselekmény-statisztikákat idéztek, gyűlöletbeszédre hivatkozva cenzúrázta őket a Twitter. Az amerikai választások óta egyre bátrabbak a közösségi oldalak a cenzúra kapcsán, ezért számos ország közös fellépést sürget.

POLITIKA 2021. JANUÁR 31. 11:09

A zsidózás belefér, de a statisztikák már gyűlöletkeltőek a Twitter szemében.

A VOX spanyol jobboldali párt ellen indított újabb cenzúra-akciót a közösségi oldal, miután az vitába keveredett a szocialista kormányzattal. Santiago Abascal pártja arról akart párbeszédet kezdeményezni, hogy Spanyolországban jelenleg rendkívüli méreteket ölt az iszlamizáció és olyan problémákat ignorál a kormány, mint a jelentős bevándorló hátterű emberekhez köthető bűnesetszám.

Mivel a kormány a hagyományos médiumokon lejáratókampányt indított a párt ellen, a VOX a közösségi oldalakon próbált válaszolni. Az egyik Tweetjében például azt írta a katalóniai és kanári-szigeteki bevándorló bűnözésről, hogy „ezek a csoportok a lakosság 0,2 százalékát teszik ki, mégis a panaszok 93 százaléka hozzájuk köthető”. A Twitter azonnal reagált is, és jelezte a párt felé, hogy fiókjának bizonyos funkcióit felfüggesztette gyűlöletbeszédre hivatkozva. A közösségi oldal úgy vélte, hogy az ilyen „gyűlölködő” magatartás ellenkezik a felhasználási feltételekkel.

Santiago Abascal, a VOX elnöke saját oldalán jelezte, érdekes, hogy amikor a kormány által fizetett médián a miniszterelnök lejárató-hadjáratot indít a VOX ellen, a Twitter cenzúrázza a párt fiókját, ami miatt reagálni sem tud az őt ért vádakra.

Bár az ilyen „gyűlölködésre” gyorsan reagál, a Twitter mégis megtűr számtalan olyan fiókot, ami nyíltan antiszemita és neonáci tartalmakat oszt meg az „BurntheJews” és „heilHitler” tagekkel, és tavaly még bocsánatot is kellett kérnie, amiért külön hirdetési szolgáltatásokat biztosított a neonáci és iszlamofób célcsoport számára.

https://v4na.com/nagyvilag/tele-van-zsidoellenes-naci-tartalmakkal-a-twitter-43160/

Az egyre bátrabb online cenzúra ellen több ország is fellépett, Lengyelország például törvényben akarja biztosítani, hogy a közösségi média szolgáltatók ne tudjanak olyan tartalmakat törölni, amik nem törvényellenesek, Magyarország pedig vizsgálóbizottságot állított fel, hogy javaslatokkal szolgálhasson egy közös Uniós szabályozás kialakítására.

POLITIKA

Címkék:

abascal, cenzorship, spain, twitter, vox