Sommás vélemény Moszkvából: A hamisítás az amerikai belpolitika lényegévé vált

Az Orosz Föderáció szenátora nem rejti véka alá véleményét sem a bideni politikával, sem az új amerikai elnök apparátusával kapcsolatban.

POLITIKA 2021. FEBRUÁR 13. 13:37

A hamisítás az amerikai belpolitika lényegévé vált – írta meg Telegram-csatornáján pénteken éjjel Alekszej Puskov orosz szenátor. A külügyekkel és médiaügyekkel is foglalkozó, nem ritkán nyugatellenességgel vádolt politikus a Donald Trump volt amerikai elnök ellen felhozott, lázadás szításával kapcsolatos vádakat illetően megjegyezte: annak január 6-i, a Capitolium elleni támadás előtt mondott beszédének értelmét meghamisítják, illetve „blokkolnak” mindenkit, aki „nem vesz részt a játékaikban” és nem akar úgy tenni, mintha demokráciában élne. 

Puskov néhány nappal ezelőtt, ugyancsak Telegram-csatornáján (ahol meglehetősen aktív) arról írt, hogy az Egyesült Államokban fellángolt a „totalitárius forradalom”.

Megállapítását azzal indokolta, hogy Amerikában mára gyakorivá vált a szobrok ledöntése és rongálása, elharapódzott az ország történelemével kapcsolatos gyűlölet, illetve sor kerülhetett az akkor még regnáló amerikai elnök, Donald Trump és támogatóinak a közösségi hálózatokon történő sorozatos ellehetetlenítésére, letiltására. Az orosz képviselő belpolitikai „boszorkányüldözésről” is ír. Úgy fogalmaz, az Egyesült Államok legfrissebb történései disztópikussá változtatják az országot.

A politikus helyesnek látná azt is, ha Oroszország nem reagálna minden Nyugat felől érkező támadásra – „minden hülyeségre”, ahogy fogalmazott. Úgy véli, ha mégis így történik, „nem kell meglepődnünk, hogy megpróbálnak feltételeket diktálni nekünk”. A szenátor megjegyezte: az Egyesült Államokban senkit nem érdekel Oroszország véleménye a hivatalos washingtoni külpolitikával kapcsolatban, így fel kellene hagyniuk azzal, hogy az őket viszont érdekelje az amerikaiak véleménye. Hasonló stratégiát látna jónak a NATO-val és az EU-val kapcsolatban is.

A szenátor csípős megjegyzéssel illette a Fehér Ház sajtótitkárát, Jen Psakit is a minap. (Psaki nem ismeretlen az orosz politikusok előtt, hiszen Barack Obama külügyi szóvivőjeként több esetben okozott már számukra vidám perceket tudatlanságról árulkodó megnyilvánulásaival, például amikor azt állította, hogy a földgáz a vezetéken nyugatról áramlik Moszkva felé, és nem fordítva.)

https://v4na.com/politika/biden-leend-sajtotitkara-szerint-nyugatrol-aramlik-a-gaz-oroszorszagba-42805/

Puskov felidézte, hogy Biden sajtótitkára nemrég egy megszólalásában nem tudta, mi az a Space Force (az amerikai fegyveres erők űrszolgálati ága). A szenátor némi malíciával jegyezte meg, hogy Psaki ezzel nem csorbította a Space Force jelentőségét, hiszen „egyszerűen nem érti, miről beszél”. Hozzátette, ilyesmi nem mindig fordul elő Psakival, viszont „gyakran”.

POLITIKA

Címkék:

aleksei pushkov, donald trump, duma, jen psaki, joe biden, moscow, united states of america